вторник, 31 май 2011, 10:24 ч.

Твърдения

Подписи за "Белене" няма да има до вота

BNews.bg

Подписи за "Белене" няма да има до вота

Според бившия министър на енергетиката Румен Овчаров правителството на Станишев не е обслужвало руските интереси, а тяхното предложение било по-изгодно.

Депутатът от БСП Румен Овчаров твърди, че строежът на АЕЦ "Белене" не е обвързан с руските интереси, просто руското предложение било по-изгодно за България.

Според бившия министър на енергетиката в правителството на Тройната коалиция това било основното при избора на изпълнител на новата атомна централа.

Овчаров обвини правителството в "шикалкавене", а поведението на кабинета  при  преговорите с руската страна - несериозно.

Според него закъснението в строежа на АЕЦ "Белене" е около 5 години и прогнозира, че споразумение няма да има до изборите.

Няма как да приема твърденията за конфликт на интереси в грамата на бившия американски посланик Джон Байърли, коментира Овчаров. 

Той определи грамата на US-дипломата, публикувана в „Уикилийкс", като опит за негов портрет. 

„Очевидно американският посланик, освен дипломат, се изявява и като писател", заяви Овчаров.

Румен Овчаров, наред с президента Първанов е човекът, който има пряко участие в постигане на договореностите за "Южен поток" и "Белене". Според първоначалните изказвания проектът "Белене" щеше да струва 4 милиарда евро.

След това се оказа, че договореният инфлационен индекс значително ще оскъпи проекта. Именно това беше посочено като основен аргумент на настоящото правителство за дългото обмисляне на българската позиция. Кабинетът на Бойко Борисов нае консултант - HSBC, за да прецени дали е изгодно и на каква цена да се изгражда "Белене". Същевременно руснаците хвърлиха на масата няколко ценови оферти, една които достигна дори 8 милиарда евро. Засега преговорите по проекта са в задънена улица. Наскоро енергийният министър Трайчо Трайков обяви, че страната ни ще представи нов проект за "Белене".

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари