сряда, 07 април 2010, 13:53 ч.

Енергиен Октопод

Бойко: Развалям договорите с ЕРП-та, ако се наложи

BNews.bg

Бойко: Развалям договорите с ЕРП-та, ако се наложи

Премиерът Борисов се закани да се стигне до разваляне на договорите с ЕРП-та, каквато и да е цената на това действие. Решението си за това, както и за оставки на върха на енергетиката, министър-председателят ще вземе след петък, когато очаква доклад за далаверите в сектора.

Не мога да разбера защо са дадени ЕРП-та? Никой не можа да ми обясни защо трябваше да сложат посредник?!, възропта премиерът Борисов по повод разкритията за огромни течове в енергетиката.

Попитан дали ще развалим договорите с енергоразпределителните дружества, Борисов каза, визирайки евентуални неустойки: "Обмислям го. Ще бъде прекратено, каквато и да е цената на това"

В отговор на въпроса дали ще бъде потърсена отговорност от бившия министър на енергетиката Милко Ковачев, който подписа приватизационните договори с трите ЕРП-та, Борисов обобщи: "Който е подписвал, да си носи отговорността", и не влезе в по-голяма конкретика.

Според премиера е недопустимо държавната НЕК да е купувала енергия от всички ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове и АЕЦ на 90 лв., а после да я е продавала на 88 лв. на ЕРП-та, които пък са я търгували на всички потребители в държавата срещу 146 лв.

"Няма в Банкя завършил ученик, който да купува на 90 лв. и да продава на 88 лв.", отбеляза патетично министър-председателят, намеквайки, че като типичен представител на родното си място няма да допусне да го преметнат.

В същото време ЕРП-та са платили на държавата 0% дивидент, възмути се Бойко Борисов. Той се закани, ако чуе аргумента, че печалбата е била влагана в инвестиции, да обходи лично всеки стълб на далекопровод, за да види на място нейното материално изражение. Според личните му изчисления, ако не 1 милиард, то поне 500 млн. е трябвало да бъдат претворени в инвестиции.

"Ако са правили такива в София, аз щях да знам като кмет", отсече Борисов.

Бойко Борисов очаква окончателния доклад по договорите с ЕРП-та в петък и след това ще вземе решението си какво да предприеме, да сезира ли прокуратурата, както и кой ще понесе отговорността за това, че "парите са в нечии джобове".

На въпрос на BNEWS ще има ли оставки на върха на НЕК, БЕХ, както и ще бъде ли сменен енергийният министър Трайков, Борисов пак повтори, че ще обяви решението си в понеделник, след като изчете внимателно доклада от проверката на договорите.

Той обаче наблегна, че в работата си като премиер по отношение на министрите и другите представители на властта продължава да следва правилото: "Темпото е такова, че който издържи. Който не е в крак, си отива". Не стана ясно обаче как така 9 месеца енергийният министър Трайчо Трайков не е бил в крак и чак сега лъсват далаверите в енергетиката.

По думите на премиера обаче Трайков, който е бил прокурист на EVN преди да стане министър, сега много му помагал, понеже бил добре осведомен за схемите в енергетиката. Това Борисов вметна, попитан дали всъщност енергийният министър не е бил още предварително запознат с модела на далаверите.

Попитан от BNEWS дали в цялата схема, при която е била ощетена държавата и крайният потребител, не носи вина и отговорност и ДКЕВР, Борисов бе категоричен: "Носи, разбира се. Регулаторът трябва и това да каже".

Премиерът намекна, че в този ред на мисли очаква от 1 юли цените на тока да не се увеличават, като отбеляза, че държавният енергиен регулатор все пак е независим орган.

 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • да да - 17:12, 11 февр.

  Защо бе питащия?Някой друг изпълнил ли е нещо от това което е обещавал преди избори?Този път поне нещо ще остане за нас норм,хора да ползваме.(магистралка,кръстовища,околовръстно и пр..)

 • Питащият - 21:18, 10 февр.

  Готов е всичко да обещава защото наближават изборите, но ако ги спечели нищо няма да направи. Какво изпълни ГЕРБ от предизборната си програма? Едно голямо НИЩО.

 • ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ! НАРОДНО УПРАВЛЕНИЕ - 18:06, 10 февр.

  Борбата е срешу неолиберализма. Ако за някой решението е да се смени един проблем с друг, тогава това не е борба ами чисто прекарване в стил 97ма!

 • беден човек - 17:00, 10 февр.

  хаха а какво прави до сега бе??Харчите милиони а нямаме дори спешна помощ заради мизерните заплати.Златото го изнасят,продадохте плажовете и съсипахте държавата всички вие индивиди след 89г.Махайте се - народа ви мрази

 • БОЙКО БОЙКОООО - 13:00, 12 апр.

  НЕ МОЖЕШ ДА ИМ ПРЪДНЕШ НА ДЕДОВИЯ ЩОТО СИ ИМАТ ДОГОВОРИ И ЩЕ ТЕ СЪДЯТ.НО МОЖЕШ ДА ГИ СЛОЖИШ НА ГОРЕЩА ЛАМАРИНА С ТВОИ СИ КОНТРОЛЬОРИ И ДА ГИ ЕБАВАШ ВСЕКИ ДЕН СЪС СЪДИЛИЩА И ПРОЗРАЧЕН ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ...ТЕ САМИ ЩЕ СЕ ОТКАЖАТ ЧЕ ЩЕ СИ И ПЛАТЯТ ДА СЕ ПУСНАТ ОТ ХОРОТО.. И ТЕ И ОНЕЗИ БАНДИТИ - ТОПЛИННИТЕ СЧЕТОВОДИТЕЛИ...ДАВАЙ,СЛАГАЙ ИМ ТЕНЕКЕТО И ГИ ПОЧВАЙ НЕСТИНАРСКАТА ОТ УТРЕ ОЩЕ!!!!!

 • 123 - 10:19, 10 апр.

  У С Т А ,САМО У С Т А!!!

 • ЧЕЗАРЕ - 19:33, 08 апр.

  ТОЯ АКО РАЗВАЛИ ДОГОВОРИТЕ И ОНИЯ ЛАПАЧИ ВЪРНАТ ПАРИТЕ,СГРАДИТЕ,ЛИМУЗИНИТЕ И ВСИЧКО ЗАГРАБЕНО НАД ДОПУСТИМОТО - АЗ,ЧЕЗАРЕ ЩЕ ЦУКНЕМ ЦИГАНИН НА БУЛЕВАРДА БАШ ПО ЗЕЛЕНИТЕ МУ ЦИФКИ,МАМКА МУ,ЗАКЛЕВАМ СЕ...

 • СД - 11:46, 08 апр.

  БОРИСОВ ОТКРИ ТОПЛАТА ВОДА САМО ПУШИЛКИ НАЛИ ЩЕ ГО ГРЪМНАТ АКО НАИСТИНА ВЗЕМЕ ДА СЕ ЕБАВА С ЕВН И ЧЕЗ

 • ха ха ха - 10:23, 08 апр.

  Комунистчетата да не се жалват а да си търсят работа Свърши тяхното папане гратис

 • гласували за ГЕРБ - 10:20, 08 апр.

  На крак ,о парии презрени, на крак, о роби на труда.... хахахахаха

Напиши коментар

Коментари