вторник, 06 април 2010, 14:19 ч.

Корупционен Алианц на мушката

Борисов ще уволнява заради застраховки в енергетиката

BNews.bg

Борисов ще уволнява заради застраховки в енергетиката

Премиерът се закани до няколко дни да има уволнени енергийни шефове на държавни фирми заради сключени предсрочно петгодишни договори за застраховки в енергийните компании. Енергийни дружества сключвали договори със ЗАД "Енергия" за 5 г. напред.

Премиерът Борисов анонсира „поредната явна далавера”,

наследство от тройната коалиция, при която се налага да се търси намесата на прокуратурата. Този път става въпрос за сключвани предсрочно за 5 г. напред застрахователни договори на държавните енергийни компании със ЗАД "Енергия", обяви министър-председателят в отговор на BNEWS.

Държавните енергийни дружества у нас сключват застрахователните си договори само с тази компания,

контролирана на 50% от шефа на "Алианц България" Димитър Желев. Това е дружеството, избрано без търг и конкурс, за да застрахова години наред НЕК, АЕЦ, мините, БЕХ и др., разкриват публикации в пресата отпреди седмица. Според разкритията "Енергия" е източила от държавните енергийни фирми над 311 млн. лв.

Самите те също държат проценти  в ЗАД "Енергия" -

42% в "Енергия" притежава именно НЕК, 1,12% АЕЦ, а БЕХ едва 0,32%.

Според публикациите става дума за над 200 млн.лв. на данъкоплатеца, източени през последните 5 години чрез застрахователни премии в енергетиката.

На 31 март 2010 г. трябваше да са изтекли договорите на АЕЦ и НЕК със ЗАД "Енергия" и вероятно гневът на премиера е бил предизвикан именно от разкритието, че те са били предсрочно подновени в навечерието на сформирането на кабинета, веднага след парламентарните избори.

"Някой се е изхитрил, и въпреки че договорите със застрахователната компания "Енергия" свършват сега, някой още в първите ми дни, докато още съм правел правителството, е сключил за следващите пет години застрахователни договори", коментира Бойко Борисов. Само договорът за застраховките на НЕК струвал 100 млн. лева, добави той.

Нищо не е налагало юли, 8 месеца предсрочно да се сключат застрахователните договори,

отбеляза министър-председателят.

Попитан кой носи отговорност за предсрочно сключваните застрахователни договори, премиерът каза, че ще узнаем виновните, когато ги уволни в следващите няколко дни.

"Аз мисля, че като ги уволня, ще ги разберете, защото това е явна далавера!", обобщи Борисов. Залаганията за това на кого ще бъде отрязана главата обаче не са сложни.  Шефовете на АЕЦ и на НЕК бяха сменени от новото правителство, все още не е сменена обаче шефката Българския енергиен холдинг.

В петък се очаква да има резултати и от проверката по договорите за покупко-продажба на ток на трите електроразпределителни дружества у нас, разпоредена от Бойко Борисов. Заради факта, че са неизгодни,

по разпореждане на министър-председателя се проверяват договорите на НЕК с ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН за изкупуване на електрическа енергия

от Националната електрическа компания.

"Съжалявам, че всеки ден, където и да се пипне, е жива далавера. 10 хиляди прокурори трябва да назначат, за да се справят с последните 20 години", заключи Бойко Борисов.

В отговор на въпроса на BNEWS дали вече има яснота срещу кого от министрите на тройната коалиция ще има повдигнато обвинение заради необезпечените договори за над 2 млрд.лв., сключвани в нарушение на държавния бюджет, премиерът поясни, че прокуратурата работи и той очаква отговора й.

Бойко Борисов пак отказа да каже името на новия здравен министър и засега удържа думата си да го оповести едва на министрите си на правителственото заседание в сряда.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • до Боко - 12:32, 08 апр.

  Боко нали Дилян Пеевски и Цветан Василев са ти приятели? Защо не започнеш да чистиш енергетиката от тях?Не знаеш или делиш с тях??Боко не кради,Боко не лъжи.

 • Osman - 16:00, 07 апр.

  БРАВО БОЙКО !!!

 • НАРОДА - 14:31, 07 апр.

  Държавните енергийни дружества у нас сключват застрахователните си договори само с тази компания, контролирана на 50% от шефа на "Алианц България" Димитър Желев. Това е дружеството, избрано без търг и конкурс, за да застрахова години наред НЕК, АЕЦ, мините, БЕХ и др., разкриват публикации в пресата отпреди седмица. Според разкритията "Енергия" е източила от държавните енергийни фирми над 311 млн. лв. Димитър Желев в панделата.

 • А Манева ??? - 09:19, 07 апр.

  БОРИСОВ, КАТО СИ ТОЛКОВА ПРИНЦИПЕН ЗАЩО НЕ ПОПИТАШ ТВОЙТА ЕКСПЕРТКА МАНЕВА КОЛКО АНЕКСА ПОДПИСА ЗА СТРОЕЖА НА ИНСИНЕРАТОРА В АЛЕКСАНДРОВСКАТА БОЛНИЦА И КАК ТАКА ОТ 1 МИЛИОН СУМАТА НАБЪБНА НА 5 МИЛИОНА. ИЛИ ТЯ ПОЖЕЛА ДА СЕ ВЪРНЕ В ЕКОЛОГИЧНОТО МИНИСТЕРСТВО ДОРИ И КАТО ЗАМ МИНИСТЪР ЗА ДА ЗАМАЖЕ СЛЕДИТЕ. ПОИНТЕРЕСУВАЙ СЕ И КАТО Я РАЗКАРАШ ОТ ТАМ ЩЕ ТИ ПОВЯРВАМ ЧЕ СИ ПРИНЦИПЕН !

 • застраховател - 00:16, 07 апр.

  Барек, ти с Делян Пеевските вестници все в един хор пееш. Кажи си бе! кажи си, че той ти е господар да знаят хората. Кво срамно има. Бойко няма да ти се възхити само, щото го хвалиш. Дебелите ги ешубе, а ти защо?

 • ЧЕТЕТЕ!!! - 23:00, 06 апр.

  ЧЕТЕТЕ И НОВАТА ПОДЗЕМНА МЕДИЯ - mishenabg.blogspot.com

 • iwan - 21:56, 06 апр.

  Само така Бойко ,всички мошеници са за затвора. Имаш нашата пълна подкрепа за действията си . Най сетне да дойде един истински родолюбец и да разкаже играта на тези социалистически крадци строящи капитализъм.

 • ss - 20:26, 06 апр.

  Въпреки това той не вижда кой би могъл да смени Дянков. Според Каролев, ако финансист №1 бъде сменен, това би било много лошо. „Един депутат от ГЕРБ ми каза следното: „При нас комунистите са ни малко повечко”. Така че може комунистите в ГЕРБ да изядат главата на Дянков”, предположи икономистът.

 • givko - 19:37, 06 апр.

  стига сте ревали за тези долни комунисти да избием до краи веднъж за винаги

 • иван - 19:08, 06 апр.

  В енергетиката толкова е крадено ,че затова сме на този хал.Как може да се купува ток от Нек за 0,06 стотинки и да се продава на хората за 0,15 това е безобразие.нек го купува за 0,05 от централите и и стига 0,01 ст разлика да печели милиони направете сметка колко печелят ерп тата

Напиши коментар

Коментари