неделя, 31 януари 2010, 16:09 ч.

SMS кампания

Народът откупува чистата природа със смс-и и картички

BNews.bg

Народът откупува чистата природа със смс-и и картички

Природозащитниците и родителите продължиха с протестите си срещу новия Закон за ГМО. Те ще пращат и sms-и, и картички до премиера Бойко Борисов, за да откупят чистата природа.

Стотици продължиха протестите срещу промените в Закона за генномодифицираните организми (ЗГМО) въпреки дъжда в София. „Не искам детето ми да се превърне в експериментална мишка за западни компании", заяви преди началото на шествието Силвия Генова, майка на четиригодишно момче.

Основните искания на протестиращите вече два месеца еколози, биоземеделци и родители са да се увеличи буферната зона между териториите, където се отглеждат такива култури и защитените по Натура 2000 зони, така че да се избегне влиянието на ГМО върху биологичното разнообразие. Днешният протест бе в района на Софийския университет и в градинката до Народното събрание. Според протестиращите дискусията по промените с неправителствените организации и МОСВ не се състояла.

Защо са протестите

„Научната общност взе за мен едни престъпни решения. За мен те потъпкаха своята научна етика, премълчаха изключително много факти и дадоха съвет на екоминистерството да възприеме една минимална предпазливост. А това е в крещящо противоречие с протокола от Картахена на ООН, който въвежда принципа на максималната предпазливост", каза за BNews.bg адвокат Свилен Овчаров. Тоест, ако нямаме достатъчно научни изследвания за безопасността или имаме съмнения за риск, трябва да имаме максимално рестриктивен режим, максимално голям контрол, преди да пуснем нещо ново в природата. В случая научната общност прие, че са научно обосновани смешни отстояния, които са по-ниски от тези в Европа. Така например съветът прие да препоръча на МОСВ отстояние от 800 м за царевицата, при положение, че в Италия отстоянието е 2 км. „На път е да създадем закон, който по никакъв начин не превежда превантивна защита", каза още Овчаров.

Според Веселин Дробенов, също представител на протестиращите, основните заплахи за страната ни са, че пазарът за ГМО бива либерализиран при положение, че нито РИОКОЗ, нито националната лаборатория по качество на храните могат бързо да кажат кои продукти са модифицирани и кои не. Проблемен според него е и фактът, че на границата не се осъществява митнически контрол на внасяните храни, особено по критерии дали са или не са модифицирани. Освен това се разрешава свободното разпространение на българския пазар на патентовани семена, които биха изместили националните сортове - тютюн, маслодайна роза, лозя (широка мелнишка например). Отрицателен пример в това направление според него е Индия. Притеснително е, че РОИКОЗ изследват продукти предназначени за пазара и само по желание, или сигнал на самия производител може да се изследват други видове, различни от приоритетните. Най-проблемна, разбира се, остава отмяната на буферната зона около НАТУРА 2000 зони за опазване на биоразнообразието от привнесени ГМО или предпазване от т. нар. инвазивни видове.

Според еколози промените в ЗГМО са лобистки, тъй като покарвали интересите на големи компании, които се занимават с изследване на ГМО или внасят храни. Подобни концерни се възползват от ниската информираност в страни като България, така че да могат да извършват своите изследвания и опити.

Друга притеснителен момент е, че от 2004 г. до момента структури на здравното министерство правят редовни тестове за храни (луканки, салами, вафли и т.н.) и постоянно откриват такива, които нарушават закона за храните, защото съдържат над 0.9% ГМО, без този факт да е отбелязан на етикета. Информацията за тези открити закононарушения се публикува в доклади едва месеци или години след откриването им. Ако този псевдоконтрол се пренесе в среда с либерализирани ГМО, това ще означава пълен отказ от контрол, смятат екозащитниците.

SMS и картичка до Бойко за чиста природа

Не щем да пробутват модата
да прецакваме природата.
Искам, искам всичко родно
да е истински природно...
За вкусни селски зеленчуци,
а не мутирали боклуци
СМС-че и вий пратете,
за да надцакаме „кралете".

Междувременно организациите, които организират протестите, стартираха и sms кампания „Да откупим България - чиста от ГМО". На кратък номер 1966 всеки желаещ може да изпрати със съдържание: BEZGMO на цена 0.30 лв с ДДС. Кампанията е символичен откуп за управляващите, в чиято почтеност се съмнява българското общество. Първоначално се планираше парите да бъдат използвани за глобата, която Брюксел щеше да наложи на България, ако не допусне ГМО на територията си. Впоследствие стана ясно, че няма такава наказателна процедура, а събраните средства ще отидат за разяснителна кампания за вредата от ГМО.

Това няма да е единствената акция на еко активистите. По инициатива на Рафаел Хачикян и forum.bg-mamma.com се организира инициатива „Да изпратим картичка на Бойко Борисов". „Идеята е да засипем г-н Бойко Борисов с картички, повтарящи неговата идея за ЗЕЛЕНА България - с чиста храна, земя, природа (и чисти гени, нали?)!", обяснява в една от формираните Facebook групи Димитър Иванов. Картичките се събират на адрес:
гр. София 1164 пощенска кутия №38. „Нека обединим всичките си надежди и ги изпратим с цялата си положителна мисъл, с вяра в бъдещето на нашата Родина", призовава още Иванов.

Очаква се в сряда комисия да гласува на второ четене промените в закона. За същия ден природозащитниците вече са получили разрешение за нов протест, в градинката до Народното събрание. Организатори са СРОКСОС- студентите, които миналата година бяха в основата на януарските протести. Те ще бъдат подкрепени от родители, еколози и биофермери.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Цвети - 22:04, 17 февр.

  Абе вие първо се научете да пишете "Ч" вместо "4" и "Ш" вместо "6", пък после ми обяснявайте са чистотата на природата. Мнение, колкото и вярно да е то, написано с 4-ки и 6-ци е напълно несериозно и не заслужава внимание. И не се опитвайте да ми обяснявате неща от рода на "тук пишем за ГМО, не за правописа". Ако не уважавате езика, защо да ви вярвам, че уважавате България?

 • bqs - 00:34, 04 февр.

  http://www.grazhdani.eu/peticija.php?c=gmo Ако поне малко ви пука за изстрадалата ни държава, ако чувствате нещо гадничко да ви свива в корема, всеки път когато видите от телевизията как ви обясняват че "всичко е наред" и "така се прави", "синхронизация с ЕС актове, вервайте ми" , " а аз поемам отговорност, няма да допуснем отглеждането на генно модифицураните ТАКОВА /*такова е дума използвана от премиер министъра на Р. България за организъм на пресконференция/" Кажете - НЕ АЗ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН! Излесте на протест нека покажем че не сме съгласни, на бебето му дават да цица когато РЕВЕ!!!

 • НЕ НЕ НЕ - 15:19, 01 февр.

  Бойко е на път да направи най-голямата гре6ка в живита си на фона, на която Жан Виденовата зима ще ни се види като екваториално лято. Закона за Генномодифицираните храни (ГМО) ще превърне територията на страната ни от извор на биохрани, билки и екоплодове в пустиня на третия свят. Всички страни, които са допуснали ГМО на своя териритория днес горчиво съжаляват!!! Защото 1. Голяма заблуда е, 4е те увели4ават добивите и са евтини - то4но обратното !!! последните изследвания на гмо-соя показват,4е добивите са между 15 и 24% по-малко в сравнение с дивата. Оба4е първата се налага да се третира с химикали 4 пъти пове4е,защото плевелите още след първата година и те мутират и стават резистентни на препаратите.Сире4,по-малко добив, пове4е пестициди=пове4е отрови ,а и по-скъпа! Защо тогава го въвеждаме-защото големите компании като Байер и Монсанто са дали милиони за патенти, проу4вания, фалшифициране на медицински изследвания, които трябва да избиват от самоубийци като нас... И не само това-, в-к Индипендънт ве4е разкри, 4е са платили на Барозу, да либерализира 4рез вътре6ен натиск националните законодателства на страните 4ленки, така щото ГМО да полу4ат по-лесен достъп на европейския пазар. Нищо 4удно да е казал на на6 Бойко-"Пускате ГМО да се сеят свободно на ваша територия, аз ви пускам парите по САПАРД,ИСПА и т.н." 2. Да, но да стане това, на местна по4ва трябва да се създаде мита,4е Европа ни натиска на обективно законодателно ниво. А напротив, никъде в документа не се казва да допуснем производството на ГМО-култури на своя територия. От Брюксел искат да въведем по-рестриктивен контрол върху ГМО продуктите, защото в момента нашите производители не слагат знака за ГМО, дори да използват такива субстанции в продуктите си. И като ги изнасят за ЕС, проблемът с контрола у нас излиза на яве!!! Това е, и нищо пове4е. После пак ще излезе като с 3 и 4 Блок на АЕЦ - те не искаха да ги затваряме, но ние уж криво ги разбрахме. Това става видно от предпоследния пасаж на тази дописка, а именно: "До този момент от екоминистерството изтъкваха като основен мотив за промените съобразяване с европейското законодателство и по-специално директива 98/81/ЕО. Тя обаче касае само работата с генетично модифицираните организми в контролирани условия (лаборатории). Днес обаче министър Караджова призна, че министерството се е съобразило не само с директивата, а и със „стрийминг" от туининг проект от австрийското и германското екоминистерства по проект, платен от еврокомисията. В този стрийминг се изразявало становище, че текстовете в нашите закони не съответствало на правилата." С други думи, в слу4ая националното законодателство е над европейското, но някой е взел пари под масата, поел е ангажимент и в момента се ловят каТО УДАВНИК ЗА СЛАМКА за някакви смешни пожелателни предписания на анонимни експерти. 3. Франция и Великобритания категорично отказаха да се вклю4ат в безумието Защо? В момента целият свят върви към биопродукти. След еуфорията стана ясно, 4е ГМО-уврежда здравето на хората, защото преска4а няколко етапа в еволюцията. Натоварва организма с химикали, предизвиква алергии, а новополу4ените протеини буквални не се усвояват и предизвикват рак. Панкреаса се 4уди какво е това - в момента диабет от 2-ри тип е масово явление в САЩ. Деца между 7 и 14 годишна възраст масово заболяват!!! 4у ли Бате Бойко!!! Веднъж допуснем ли производството на ГМо на на6а територия няма връщане назад. По4вата, микроогранизмите цялата флора и фауна се изменя и Край 5. ГМО са отживелица и не са пазарни! - В момента светът прогледна и хората бягат от ГМО-продуктите като дявол от тамян. Пе4елят онези, които са се опазили. Българският производител има редкия шанс да спе4ели много пове4е пари, произвеждайки 4исти култури, ина4е е обре4ен на фалит. 6. Вси4ки пред парламента на второ 4етене на закона!!! Това е един от слу4аите, в които ако не пролеем кръв не сме народ, а мърша!!!!!!!!! Ина4е децата ни, децата на на6ите деца и техните деца ще ни проклинат...

 • илия - 10:30, 01 февр.

  Истината е че ние дадохме огромно доверие плюс надежда и то лично към Борисов !!! Но още една част от истината е че ние не знаем как да бъдем независими от властта! Затова всеки политик ще ни мачка ! който и да е и той ! моята теза се потвърждава от досегашната ни жалка история ! Аз може и да съм дал доверие и надежда но това не може да ме спре да Извикам Борисов Грешиш Жестоко !!! правим абсолютно същите грешки като нашите баби и дядовци, които викаха "само бсп" дори когато това бсп им окраде честния труд и осъди децата им да живеят в чужбина !!! сега сценария се повтаря ! викаме "само бойко" а той ни взима здравето ! сигурно се е учил добре от комунистите че даже ще ги и надмине !!! Браво Бойко ! Добър ученик си !

 • АНКЕТА - 06:46, 01 февр.

  Да се разрешат ли Генно Модифицирани Организми в България? http://www.pozvanete.com/malki/svobodni/komentari.pl?action=anketa&anketa=1

 • Даниела - 22:22, 31 ян.

  Ще направя надявам се поне 2 нови плаката и ако имам време надпис, които се слага както на скийорите за състезания номерата отгоре върху екипите. Ще взема и знаме на България. Моля ви, информирайте близките си за какво става въпрос, доста хора тепърва разбират новиините. Ксерокопирайте или принтирайте от интернет или статия от вестник информация по темата, която раздайте където намерите за подходящо-бъдещето ни да изградим по най-добрия начин. Който има възможност, да вземе мегафон за сряда. Умни и осъзнати хора в България има много, по-дейни, активни и обединени се надявам да бъдем. Здравето е ценно за всеки, в сряда е момента да си дадем шанс на близките си и народа си за чиста природа и естественна храна. Не чакайте друг да се бори за вас и да свърши всичко, участвайте, градим бъдещето си и това на децата си и това на поколения след нас.

 • илия - 22:21, 31 ян.

  БОЙКО ОПОМНИ СЕ ИЛИ ЩЕ ЗАГУБИШ НАШЕТО ДОВЕРИЕ ЗАВИНАГИ !!! БЪЛГАРИЯ СВОБОДНА ОТ МУТАНТИ !!! ТРЪГНАЛ СИ ПО ПЪТЯ НА НАСИЛИЕТО И ОМРАЗАТА !!! НЕ СТАВАЙ САТРАП НА НАРОДА СИ !!! НЕЩАСТНИК ПРОДАЖЕН !!!

 • Лайфъ - 22:16, 31 ян.

  Голямата еколожка, зам-министърката Евдокия Манева, говори такива абсурди, 4е ако не я бях 4ул ли4но бих помислил, 4е някой се бъзика. Сега ми стана ясно, защо Бойко взе 4овека на Костов и Симеон, а уж не допускаше до властта хора от минали правителство. Просто върлата еколожка е била нужна да застане на браздата и да обере шамарите за прокарването на ГМО-то у нас. Бая парица е играла тука, бая!!!

 • Pepi - 20:15, 31 ян.

  БИНЮЗ - официалната медия на протестите :)

 • червена слива - 19:17, 31 ян.

  В сряда под опашката на коня

Напиши коментар

Коментари