четвъртък, 15 октомври 2009, 13:45 ч.

Кой кого

Шефката на Здравната каса: Най-лесна е моята оставка

BNews.bg

Шефката на Здравната каса: Най-лесна е моята оставка

Румяна Тодорова иска среща с премиера Бойко Борисов, за да му каже, че е готова да напусне поста си, ако това е залогът институцията да се съхрани. Ден по-рано депутатите бламираха Касата и не приеха отчета й за 2008 г., а зам.-шефът на НС Лъчезар Иванов заяви, че трябват промени в ръководството на НЗОК

Най-лесна е моята оставка. Искам  среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да му кажа, че съм готова да подам оставка още утре, ако това е залогът за запазване на институцията. Това заяви директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова.


В същото време обаче Тодорова не се отказва доброволно от поста си с аргумента, че експерт и професионалист. Сестрата на Илияна Йотова показа, че не се е поучила от примера на хора като шефа на БНБ Иван Искров, например, който събра смелост и подаде оставка, която беше приета от парламента. След това обаче депутатите го преизбраха. Точно, защото е професионалист. И защото не прояви самоцелен инат и се вслуша в думите на мнозинството и неговия лидер, че все пак след съкрушителна изборна победа ГЕРБ има право да посочи кой да оглави ключови постове в държавата.


Вчера зам.-председателят на парламента и шеф на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов погна Здравната каса и ръководството й. Иванов бе категоричен, че няма как Тодорова да прави реформи в институцията, тъй като е политически обременена.
Парламентът пък бламира Касата и не прие отчета й за 2008 г. Според мнозинството той е формален, защото копира доклади от предишни години. От ГЕРБ се възмутиха, че в 60 страници документът разказва за устройството на касата, с което депутатите би трябвало да са запознати.

„Смяната на ръководството на НЗОК е най-малкият проблем на България и на д-р Лъчезар Иванов”, коментира още Тодорова. Тя заяви, че не приема квалификации, направени от депутати в пленарната зала по адрес на Касата, като „паразитна структура”, „мошеници” и „престъпници”.

„Ще попитам служителите на касата чувстват ли се мошеници. Ще изпратя анкета до всички 2000 служители на касата как се чувстват, обясни тя. „Те ме посрещнаха със стачки, но сега смея да твърдя, че всички са зад мен”, каза тя. Финансовото състояние на НЗОК към момента е перфектно, заяви още Тодорова.

„Защо разбиваме институцията? Кой е заинтересован от разбиването на институцията? Мисля, че никой не е заинтересован. За мен е липса на информация за това как работи институцията. Никой от управляващите – и настоящите, и бившите не дойдоха да разберат как работи тя”, коментира Тодорова.

Махането на ръководството на НЗОК не е политическа чистка. Темата се преекспонира. Ние променяме философията на управление на НЗОК. Това каза в предаването „Денят започва” на БНТ Лъчезар Иванов. Новата идея е, че НЗОК няма да формира политика. „През последните години в касата имаше ясно изразени фигури, които формираха политика. Ние искаме касата да изпълнява своята основна роля – да извършва разплащане, без да формира политики в здравеопазването”, каза Иванов.

На въпрос, разпространяван по интернет и в някои медии, че досегашният директор Румяна Тодорова се сменя, за да бъде назначена на мястото й близка на Лъчезар Иванов, той отговори, че никъде не е видял подобна информация. Кандидатурите за директор се избират от Народното събрание. Така процедурата става прозрачна и това би трябвало да спре всякакви спекулации.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ANGEL - 13:48, 15 окт.

    Ми кво чакаш ?

Напиши коментар

Коментари