сряда, 14 октомври 2009, 17:37 ч.

Колизия

Ремонтите на опасни сгради отекоха заради чиновнически спорове

BNews.bg

Ремонтите на опасни сгради отекоха заради чиновнически спорове

Две дирекции в Столичната община не могат да се разберат чия е отговорността за ремонта на стари и опасни постройки, за които има издадени предписания от строителния контрол, но собствениците не са спазили задължителните срокове

 

Неразбориите между две общински дирекции бавят влизането в действие на местната наредба, която ще урегулира принудителните ремонти на опасни и стари сгради в столицата. Те се правят, когато има издадено предписание от строителните контрольори или общината, но собствениците не са спазили срока за изпълнението им.


С документа кметството може да поправя опасните постройки, а после да търси вложените пари от частните собственици.  Този механизъм беше одобрен след случая на ул. „Алабин” преди три години, когато при срутване на сграда загинаха две момичета. Тогава се оказа, че никой не може да задължи собствениците да ремонтират нестабилните сгради с рушащи се фасади.

Сега се оказва, че принудителните ремонти не могат да се случат, защото инвестиционната и архитектурната дирекция спорят чия е отговорността. През пролетта от инвестициите  предложиха задължението  да е на отдел „Контрол по строителството” в архитектурната дирекция. Оттам обаче поискали  повече хора и пари, за да изпълнят нововъзложените задачи, а това пък не го позволявал бюджета.

Затова от инвестиционната дирекция предлагат сега те да се занимават с тези дела и са описали в поправки в наредбата начина за принудителния ремонт – районният кмет прави протокол, който се предава на ресорния заместник –кмет, а той го възлага на общинската фирма „Софинвест”, която трябва да направи техническата подготовка. Същевременно съществено се съкращават сроковете за отделните процедури.

Промените в наредбата бяха обсъдени от архитектурната комисия в Столичния общински съвет, която ги прие по принцип. Последната дума ще има правната комисия, а след това трябва да го гласува и градският парламент.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари