сряда, 14 октомври 2009, 18:18 ч.

Криза

Градският транспорт в София пред финансов срив

BNews.bg

Градският транспорт в София пред финансов срив

Автотранспортът трупа постоянно дългове за гориво и към доставчици. Подобно е и състоянието на електротранспорта. Общинските дружества очакват заплащането на услугите си, но е малко вероятно да го получат в пълен размер заради по-малко продадените карти и билети

 

Финансов срив грози столичния градски транспорт. До момента само автотранспортът е натрупал дългове от 18 млн. лева, от които 16 млн. са само за гориво.  През последните 2-3 месеца плащаме само заплати и по 10 - 20 000 лева на доставчици, на ден дължим по 180 000 лева за гориво, а нямаме пари, каза шефът на общинската автобусна фирма Асен Добранов пред съветниците от транспортната комисия в общинския съвет.

До края на октомври транспортните дружества би трябвало да получат от центъра за градска мобилност 23 млн. лева за работата си. Центърът е  финансиращото звено, тъй като управлява общинската субсидия за карти с намаления за ученици, студенти и пенсионери, и събира приходите от билети и карти, с които плаща услугата на общинските и частните превозвачи в градския транспорт.

Кметството даде тази година 100 млн. лева за карти с намаление, но центърът не може да ги усвои, тъй като не бил продал достатъчно превозни документи, а и в сумата от 100 млн. лева има едни 14 милиона , записани като резерв, но за да ги отблокира общината трябва да получи разрешение от еврокомисията.  Освен това напоследък са намалели и постъпленията от продажбата на билети и карти .

От Центъра за градска мобилност предложиха преди няколко седмици в името на икономиите да се намали броят на трамваите, тролеите и автобусите, или да се съкратят част от маршрутите.  Ако се мине към този вариант, това означава да уволняваме хора, а ако през следващата година отново се върнем на старото разписание пак ще трябва да търсим  шофьори и ватмани, предупреди  Асен Добранов.

Липсата на финансиране може да блокира и конкурса за доставката на 30 дълги и 20 единични автобуса, който вече е задвижен. Много изгодни оферти вече били подали „Мерцедес” и „МАН”, които предложили и добри условия за лизинг. От администрацията обаче отказали да дадат на автотранспорта допълнително по 13 стотинки на километър пробег, с които фирмата да плаща лизинговите вноски за новите возила. Ако ми кажат, че не могат да ми увеличат ставката за пробег, ще трябва да прекратя конкурса заради липса на финансиране, каза шефът на автотранспорта.

Финансовата драма на обществения превоз в столицата ще е тема на извънредно заседание на транспортната комисия в общинския съвет в понеделник следващата седмица

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Д-р Чолаков - 17:28, 15 окт.

    До всички смешници от ГЕРБ!!! Най–големият смешник в България е Бойко Борисов!!! Нормален /трезвомислещ/ Български гласоподавател, никога не би гласувал за ГЕРБ!!! Смешници от ГЕРБ!!! Първо четете, а после пишете глупости по форумите!!!! Боклуци не са навсякъде в България. Най – много боклуци има в столицата на Република България гр. София. Много българи ще ме попитат, защо точно гр. София??? Ще им отговоря веднага – защото гр. София бе управлявана от най-големия боклук в България смешника Бойко Борисов и неформален лидер на ГЕРБ. Боклуците в другите райони на България са там, където кметовете са от ГЕРБ. Скъпи Българи, до 6 /шест/ месеца след управлението на боклука /смешник/ Бойко Борисов, България ще заприлича на гр. София!!!

  • муми - 20:06, 14 окт.

    Сега разбирам защо няма да се приватизира Булгартабак. Че то каква яма се е отворила за приватизацията на целия ни транспорт - БДЖ, градски, селски... балкански...

Напиши коментар

Коментари