сряда, 14 октомври 2009, 16:38 ч.

Зараза

25 българи със свински грип само за седмица

BNews.bg

25 българи със свински грип само за седмица

Болните официално вече са 119 души. Утре ще се проведе първото заседание на Националния пандемичен комитет след съставянето на новия кабинет. Комитетът ще определи рисковите групи, за които държавата ще осигури ваксини срещу новия грип

Само за седмица има 25 нови случаи на свински грип в страната и така болните с новия грипен вирус  A /H1N1/ официално вече са 119 души, съобщиха от здравното министерство. Преди време оттам уточниха, че тъй като инфлуенцата вече върлува в България, случаите на новоразболелите се ще влязат в „рутинните” ежеседмични справки и няма да има по-особен режим на оповестяването им.

Досега в Националната референтна лаборатория по грип за новата зараза са се тествали повече от 720 души, казаха от Националния център по заразни и паразитни болести.

През последната седмица в страната са регистрирани общо 3847 случаи на остри заразни заболявания, съобщиха още от Министерството на здравеопазването. От тях 2814 са случаите на грип и остри респираторни заболявания.

Утре ще се състои първото заседание на Националния пандемичен комитет след съставянето на новия кабинет. Председател на комитета е вицепремиерът Симеон Дянков, а зам.-председател е здравният министър д-р Божидар Нанев. На него ще бъдат обсъдени взетите до момента мерки за недопускане разпространението на грипния вирус А(H1N1) и следващите действия, които ще се предприемат.

Комитетът ще определи и рисковите групи, за част от които държавата ще осигури ваксини срещу пандемичния грипен вирус. Съгласно критериите на Световната здравна организация /СЗО/ в тях влизат децата, хората с хронични респираторни и сърдечносъдови заболявания, с вродена или придобита имунна недостатъчност, бременни жени, лекари, както и служителите в системата на МВР и отбраната.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • муми - 19:57, 14 окт.

    От този грип да се пазят свинеподобните хуманоиди. Удря ги лошо - до смърт ги докарва. И става толкова бързо, че няма време за лечение в чужбина, а ще трябва да разчитат на родното 6-звездно здравеопазване.

Напиши коментар

Коментари