сряда, 14 октомври 2009, 18:25 ч.

Оцеляване

Осигуряват препитание на инвалидите с надомна работа

BNews.bg

Осигуряват препитание на инвалидите с надомна работа

В момента официално регистрираните безработни в страната са близо 300 000 и малко над 4% от тях или към 13 000 са хора с увреждания. Близо 420 000 българи получават добавки за интеграция за хора с увреждания. Безработицата сред тях е 90%

Хората с увреждания ще имат повече шанс за намиране на работа, когато бъде подготвена новата нормативна уредба за надомния труд. Това каза изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова при старта на „Ден на кариерата за хора с увреждания 2009”.


„Много се надяваме, когато се приеме нормативната уредба за надомния труд много повече хора, които са по-трудно подвижни и по-трудно могат да излизат от вкъщи да намерят своето място на пазара на труда”, каза тя.

Инициативата Ден на кариерата се провежда за пета поредна година и среща работодатели с евентуалните им бъдещи работници и служители. На тазгодишното издание се явиха 35 работодатели, а повече от 200 души досега са потърсили възможност за среща с потенциалните си шефове, каза зам.-социалният министър Красимир Попов.

В момента официално регистрираните безработни в страната са близо 300 000 и малко над 4% от тях или към 13 000, са хора с увреждания, каза Стелиянова. С помощта на бюрата по труда близо 4000 от тях са си намерили работа, отчете тя. Предлаганата работа е според степента на увреждания. Повечето намират препитание като секретарки или в колцентрове, каза още Стелиянова.

От години синдикатите настояват в България да има Закон за регулиране на надомния труд. Разработването му бе включено в приоритетите на социалното министерство като антикризисна мярка, заедно с регламентирането на т.нар. работа от разстояние.

Над 420 000 българи получават т.нар. интеграционни добавки за хора с увреждания сега. Безработицата сред инвалидите традиционно е близо 90%.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари