сряда, 14 октомври 2009, 15:05 ч.

Твърда ръка

Бойко праща на съд некадърните шефове на държавни фирми

BNews.bg

Бойко праща на съд некадърните шефове на държавни фирми

Премиерът Бойко Борисов се разгневил по повод колапса в железниците и разпоредил до 10 дни всички министри да му докладват за финансовото състояние на подопечните си търговски фирми, в които държавата е мажоритарен собственик. Те трябва да изискат финансовите отчети от над 300 търговски дружества, съобщи министър Симеон Дянков след заседанието на кабинета. Некъдарните директори и бордове не само ще бъдат уволнявани, но и ще станат клиенти на Темида, заявил премиерът.

До десет дни всеки министър да изиска финансовите отчети на подопечните си търговски дружества с държавно участие и да докладва на премиера как са били управлявани те, е разпоредил Бойко Борисов. Става въпрос за над 300 фирми, в които държавата е мажоритарен собственик. Техните мениджъри и управителни съвети ще се простят с постовете си, ако се окаже, че са натрупали огромни борчове и са докарали дефицит на фирмата си. По време на заседанието министър-председателят се заканил, че не само ще уволнява, ами ще праща и на съд некадърните стопани на държавната собственост.

Повод за Бойковия гняв станала информацията за колапса в БДЖ, която представил транспортният министър Александър Цветков. Той отчел, че двете дружества в системата на железниците – БДЖ и НКЖИ,  са натрупали дефицит от порядъка на половин милиард лева през последните няколко години.  Мениджърите похарчили още в началото на годината основната сума за капиталови разходи и сега финиширали само с 10 млн.лв, докладвал Цветков. По негово предложение правителството реши да даде 7 милиона лева за заплати на железничарите  и за подпомагане на дейността на железниците от парите за капиталови разходи.

„Тези дружества нали имат надзорни и управителни съвети, нали имат директори, къде са били те, защо не са докладвали на министрите си, къде е била тяхната отговорност?!”, възроптал по време на заседанието премиерът, разкри Сиемон Дянков. Борисов коментирал, че бордовете на фирмите с държавно участие получават достатъчно високи заплати, цза да си вършат работата, а не сега да тичат и искат помощ от държавата, разказа финансовият министър. „Защо ние да им даваме пари?”, попитал риторично Бойко.

Междувременно кабинетът реши да си поиска дивидента в размер на  64 млн. лева от 6 държавни търговски дружества, които не са плащали печалба на държавата от 2008 г. С парите, които ще постъпят в хазната от Летище София, Българския енергиен холдинг, Булгартабак, Български пощи, Кинтекс и Информационно обслужване, щели да се пълнят дупки в здравеопазването и социалната сфера, разясни Симеон Дянков. Той допълни, че поисканата от държавата сума няма да накърни финансовото състояние на въпросните дружества, тъй като те разполагали с достатъчно пари по банковите си сметки.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • ANGEL - 17:27, 14 окт.

  На съд !Всички кардаци и малоумници -на съд!!!

 • водач на МПС - 16:17, 14 окт.

  Че и за капак. Как е възможност директор на такава фирма да източи предприятието и да не носи отговорност? Въобще много промени предстоят ,преди да тръгне някой да се хвали със успехи. Това за 6 месеца не става! Първите резултати ще са видни едва след 2 години. Не може по-рано! Не е възможно по-рано.

 • водач на МПС - 15:55, 14 окт.

  Ама има и още нещо. Нека данък здраве да е по-висок за пушачите и за злоупотребяващите с алкохола!Те повече боледуват! Повече излизат в болнични и държавата повече отделя пари за тях в сравнение с тези които нито пият,нито пушат! Като му бръкнеш в джоба на българина,следващият път ще премисли преди да хване кутията цигари или бутилката алкохол!

 • водач на МПС - 15:50, 14 окт.

  Браво! Точно за това става въпрос.

 • Ипон-чик - 15:10, 14 окт.

  Аз съм брата на Япончик, живея в Банкя и съм още жив

Напиши коментар

Коментари