петък, 02 октомври 2009, 18:28 ч.

Вдигат джамия на името на Иисус в Турция

BNews.bg

Вдигат джамия на името на Иисус в Турция

В югоизточния турски град Диарбекир ще бъде построена джамия, която ще носи името на Иисус. Това е първата подобна джамия, която е крачка на добра воля към представителите на другите религии. Иисус е почитан пророк в Исляма и според отоговорника за проекта - Мустафа Узун, това е едно много радостно събитие.

Югоизточният турски град Диарбекир скоро ще може да се похвали с джамия, посветена на Иисус. Начинанието е оценено от свещениците като революционна крачка напред към зачитане на останалите религии. Според местното мюфтийство обществото е реагирало с колебание на новината, но голяма част от жителите на града одобряват идеята, пише ferghana.ru.
 “Мюсюлманите също почитат Иисус като пророк. Да назовем джамия с неговото име е огромна радост за нас”, каза Мустафа Узун, който е отговорен за проекта за строителство на джамията.
През 2008 г. в йорданския град Мадаба също беше построена джамия, носеща името на Иисус. Тя е разположена близо до черква и на фасадата й са изсечени стихове от Корана за Дева Мария и Иисус.
Днес има няколко джамии в Турция на името на Иисус, но те са посветени на мюсюлманското духовенство, носещо това име, а не на самия Иисус Христос.
В исляма Иисус е наричан Иса. Според ислямските текстове той не бил убит или разпънат на кръст, а е бил възнесен жив на небето.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари