вторник, 04 септември 2018, 10:41 ч.

Лекари под пагон

ВМА създаде юбилейна марка послучай 140 г. от създаването на военномедицинската служба

BNews.bg

ВМА създаде юбилейна марка послучай 140 г. от създаването на военномедицинската служба

Снимка: ВМА

Юбилейна пощенска карта беше валидирана по повод 140-тата годишнина от създаването на военномедицинската служба на българските Въоръжени сили.

В приветствието си началникът на ВМА представи кратка историческа справка от създаването на военномедицинската служба на 1 септември 1878 г. до днес:

„ВМА и военномедицинската служба преминава през различни транформации, но тя винаги е била на високото ниво, което се очаква от нея.  С множеството си прояви по време на реални бойни действия и задгранични мисии, тя винаги се е отличавала с добро качество и с висока чест е завършвала своите дела”, изтъкна бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски.

Той се върна в далечната 1904 г., когато за първи път български лекари под пагон са заминали на мисия – в далечна Манджурия. Там, в размирните години след Руско-японската война, нашите медици оказват помощ на руското дружество на Червения кръст. За ръководител на бригадата без колебание е избран подполковник д-р Димитър Киранов –  началник на Първа софийска дивизионна болница, чийто наследник днес е именно Военномедицинска академия.

„От тогава ВМА редовно участва със свои екипи в преодоляване на кризи по целия свят. Обръщайки се към историята и въодушевени от нея и достойното представяне на нашите предци, ние гледаме уверено напред”, заяви професор Мутафчийски и заедно с гостите аплодираха новоприетите курсанти по специалност „Военен лекар”, които също присъстваха на церемонията.

„Те са нашето бъдеще. Това е гаранцията, че историята не свършва с тези 140 години”, допълни още началникът на ВМА.

По-рано през деня бъдещите военни лекари имаха възможността да видят посетят част от клиниките на ВМА, където ще се обучават в следващите години. Пилотната програма за обучение на лекари под пагон стартира през 2017 година, благодарение на тристранно сътрудничество между ВМА, ВВМУ и МУ-София. "Предстои ви много интересно пътуване. Добре дошли на борда. Влагаме много усилия в тази програма, но трябва да се отплатите със същото. Няма да оставим кариерата ви на случайността, за бъдещето си развитие можете да сте спокойни. Гледаме с особена надежда към вас, но не на всяка цена. Искаме най-доброто, защото сме най-добрите! И очакваме от вас същото – ще бъда абсолютно взискателен!”, категоричен бе началникът на ВМА при срещата си с новоприетите курсанти.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари