вторник, 09 януари 2018, 12:45 ч.

Най-корумпирана страна в ЕС

THE GUARDIAN: Убийството на Петър Христов повдига въпроса за организираната престъпност в България!

BNews.bg

THE GUARDIAN: Убийството на Петър Христов повдига въпроса за организираната престъпност в България!

Снимка: The Guardian

Убийството на бизнесмена Петър Христов, близък до ГЕРБ стана и една от водещите новини на известният английски вестник The Guardian.

Вестникът съобщава, че един влиятелен бизнесмен е застрелян извън кабинета си в София през деня, случай, който може да повдигне въпроси за организираната престъпност в България.

"Убийството на Петър Христов в благонадежден столичен квартал в понеделник се случи само дни, след като България завладя юздите на шестмесечното ротационно председателство на ЕС за първи път от присъединяването си към блока през 2007 г.

Петър Христов, 49-годишен изпълнителен директор, който поддържа тесни връзки с управляващата партия в България, е застрелян в гърдите, докато влиза в джипа си малко след 10 часа в понеделник сутринта. Той бил закаран в болница, но половин час по-късно умирал от раните си. Свидетелите съобщиха, че стрелбата идва от близка кола.

Ръководителят на националната полиция на България Христо Терзийски заяви пред репортери, че вероятно бизнесните интереси са зад убийството.

Христов е бил собственик на голяма млекопреработвателна компания "Лактима", а също имал интереси в строителството, недвижимите имоти и туризма.

Според българските медии Христов е бил близо до управляващата партия "Европейско развитие на България" (ГЕРБ) и е участвал в многобройни партийни събития. Вестник "Дневник" го описва като съюзник на виден политик от Герб Цветан Цветанов, бивш министър на вътрешните работи, който е заместник-председател на партията.

Според уебсайта на ГЕРБ Христов е водил кампания през 2016 г. за кандидата за президент на партията, Цецка Цачева, която е победена от Румен Радев, политически новодошъл, съюзник на Социалистическата партия.

Убийството на Христов идва при внимателен мониторинг от Брюксел, коъто критикува България, че не се занимава с престъпни банди и официална корупция. Преди три седмици старши данъчен служител беше застрелян в колата си в центъра на София. Той остава в критично състояние.

България редовно се опитва да спре в борбата срещу корупцията и съдебната реформа в годишните мониторингови доклади, които са били обект на присъединяването й към ЕС през 2007 г. Въпреки това официални представители на ЕС смятат, че правителството е направило стъпки в борбата с организираната престъпност, влиянието на престъпните банди е описано "като широко разпространено в много сфери на българския живот" в американското посолство през 2005 г.

В доклад на ЕС, публикуван през ноември, се заключава, че "през ​​последните 10 години се е случила широка промяна в престъпната среда, като организираната престъпност става по-малко видима насилствена и представлява по-малко заплаха за стабилността на обществото, отколкото в миналото".

ЕС също така наблюдава усилията на правителството за борба с корупцията на високи места. България е обявена за най-корумпирана страна в ЕС от "Трансперънси интернешънъл" и активистите твърдят, че високопоставени служители не са били преследвани за корупция.

Миналата седмица президентът Радев наложи вето на законопроект за борба с корупцията, като заяви, че предложенията няма да бъдат ефективни и биха могли да бъдат използвани за преследване на политически опоненти.",  пише още в статията си The Guardian.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ти да видиш - 13:56, 09 ян.

    ГЕРБ "полагал усилия да се справя с организираната престъпност", а тя била в редиците му, во главе с Цв.Цветанов!

  • Glennpes - 13:29, 09 ян.

    заказать продвижение сайта по москве логин в скайпе SEO PRO1

Напиши коментар

Коментари