понеделник, 09 октомври 2017, 12:59 ч.

Добри новини

Ето в кои три български града заплатите растат най-бързо!

BNews.bg

Ето в кои три български града заплатите растат най-бързо!

Средната заплата за страната за април, май и юни мина 1000 лв.

Бургас е сред първите три града в страната по ръст на средните работни заплати за последната половин година, отчитат от Националния статистически институт (НСИ). Увеличението е над 10 % на средното заплащана за второто тримесечие на тази година спрямо същия период на 2016 г.

Въпреки това възнагражденията в Бургас продължават, поне официално, да са по-ниски от тези в София и Пловдив. Според НСИ средната заплата в Бургас е 836 лева, но според икономисти статистиката не е съвсем точна, защото в това число влизат и работещите в туризма, а там масово се осигуряват на минималните прагове.

За сметка на това в други региона, където държавата е сред основните работодатели - като Стара Загора и Враца, например, работещите се осигуряват на реалните си заплати и това измамно създава грешна представа за възнагражденията в страната.

Въпреки това разликата между заплащането между София и страната се задълбочава.

Столичани получават с 36% по-висока средна заплата от хората в страната. В същото време огромната част от работещите у нас — 76% — са заети в сектори като търговия и др., в които средната заплата е по-ниска от тази за страната. Това показват данните на националната статистика, обобщени от социалното министерство.

Средната заплата за страната за април, май и юни мина 1000 лв. и вече е 1040 лв. Това е с 10% номинално повече спрямо същите месеци на миналата година, но реалното увеличение е 7.5% заради инфлацията. Наетите пък намаляват с около 0.6%.

Само две обаче са областите със средна заплата над 1000 лв. — към София вече се присъединява и Стара Загора с 1012 лв. средно заплащане и ръст от почти 8% за една година. 

В дъното на класацията е Видин, където средната заплата е 669 лв. и това е едва 64% от средната за страната. Областта е на последното място и по нарастване на възнаграждението за една година. Спрямо 2016 г. тук заплатите са се увеличили минимално — средно с 1.5%, сочат данните на НСИ.

Това е почти осем пъти по-нисък ръст от този в Плевен например. Други области с най-ниски средни заплати са Благоевград — 706 лв., Кюстендил — 722 лв., Силистра — 727 лв., Хасково — 734 лв., и Смолян — 758 лв. Там средните заплати са между 60 и 70% от тази за страната. В 13 области отчетените заплати са между 70 и 80% от средната. Само в четири области те са между 90 и 100% от средната.

С най-голям ръст за една година са областите Плевен (с 11.6%), Бургас (с 11.2%) и Габрово (с 10.9%). Въпреки това в Бургас средното възнаграждение остава сравнително ниско — 836 лв.

Габрово пък стига заплата от 897 лв. средно. На другия полюс освен Видин са Хасково, където заплатите са се увеличили с 3.7% за една година, и Добрич — с 4%.

Най-високи средни заплати получават заетите в сектор «Създаване и разпространение на информация и творчески продукти» — 2306 лв.

След тях са работещите във финансовата сфера средно с 1815 лв. Добре платени са и заетите в производството на електрическа и топлинна енергия със средна заплата от 1769 лв. Общо осем са икономическите дейности със средна заплата над средната за страната.

11 са секторите с по-ниски средни възнаграждения, но в тях са заети 76% от всички работещи.

Стандартът на живот в София вече е над средноевропейския. Това сочат данни на Евростат за 2015 г., разпространени от Института за пазарна икономика (ИПИ). В столицата брутният вътрешен продукт на глава от населението е 102% от средното в ЕС, изчислен в стандарт на покупателна способност (СПС). Той е имагинерна валута, с една единица от която можеш да си купиш еднакво количество стоки и услуги в различните страни. Огромната пропаст в стандарта на живот между отделните области на страната обаче продължава да се отваря.

Така например най-бедните области в България през 2006 г. са на ниво 22% от средните доходи за ЕС — Видин, Силистра, Сливен и Ямбол. 

Най-богатата тогава област отново е столицата с 80% от средното за съюза. Т.е. тогава разликата между най-бедните и най-богатата област е почти 4 пъти. Дори и втората и третата по доходи области в страната са с БВП на човек с 50% по-ниско от това в София, подчертават от ИПИ. Като цяло през 2015 г. България продължава да догонва средноевропейските нива на доходи и вече достига 47% от средното. През 2006 г. БВП на глава в България е бил 38% от средното за ЕС.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари