вторник, 06 юни 2017, 16:28 ч.

Скандалният варненец Янко Иванов във втора афера след мазалото с Конюшните

Бивша дясна ръка на Цветан Василев иска да строи небостъргач над ларгото

BNews.bg

Бивша дясна ръка на Цветан Василев иска да строи небостъргач над ларгото

Ще бъде ли построена нова 16 етажна сграда в центъра на София - до президентството и върху градинката над антична Сердика?

Зад този проект стои варненският бизнесмен Янко Иванов, който наскоро скандализира обществото с Царските конюшни и придобиването им на скандално ниска цена. Въпреки статутът им на паметници на културата, той имаше намерение да построи жилищни блокове там.

В свое интервю самият той не отрича за плановете за строеж на пресечката на ул.Съборна и ул.Леге, но твърди, че проектът е замразен заради съдебен спор между собственици и външна фирма.

Новопроектираната сграда е по-висока и от хотел Рила и видимо нарушава архитектурния облик на района.


 

Какво спира варненския бизнесмен и неговият амбициозен проект обаче?


През 2005 г. Янко Иванов пpидобива cгpадата на "Бyлгарплодекспорт", нe не и магазините на партера. За тях започва тиха битка. Видно от документите по случая става въпрос за война с всички средства, в която се оказват замесени магистрати и дори цял съд в провинцията, който действа в случая като частен.


Как започва историята?  През 1999г Христо Киров и съпругата му арх.Теодора Джерманова-Кирова сключват договор със Столична голяма община за замяна на 6 апартамента в София плюс парична вноска срещу въпросния магазин на ул.Съборна 7 - 240кв.м. на партера и 50кв.м. в сутерен.

Останалата част от сградата е на "Булгарплодекспорт". Още при построяването на сградата през 1963г магазинът долу е предаден от държавата за стопанисване от общината, както е и видно от документите на Кирови. След сделката те правят ремонт и дават имота под наем. Шест години по-късно, заради този имот, те се запознават лично с Янко Иванов.

През лятото на 2005г на едно от последните заседания на правителството на Симеон Сакскобургготски  се възлага на Министерството на икономиката да подготви продажбата на сградата на "Булгарплодекспорт".

Сделката е уредена буквално за дни.

На 11юли, 2005г, Алипи Алипиев с фирма "Алинекс" ЕООД става собственик на 6-етажната сграда (без магазините). Само три седмици по-късно Алипи Алипиев апортира изцяло имота в полза на фирма "Трансланд" на Янко Иванов.

Въпреки привидно джентълменските отношения, които се стреми да развива Иванов (по негови думи), семейство Кирови разбират,че той веднага започва опити да придобие магазините и да получи пълни права над сградата. Започват да се правят съдебни машинации, за които семейство Кирови разбират чак 2010г, когато получават призовка. 

Започва афера след афера и уникално съдебно дело за собствеността, което приключва само за 1 година на четири инстанции. Решението в е полза на семейство Кирови.

Тогава се подготвя иск от "Булгарплодекспорт" с дата от 2004г, въпреки,че вече е 2007г. Възможно ли е иск от днес да бъде заведен с дата три години по-рано в българския съд?

Просто се намира подходящ съд - този на град Никопол!

Когато Кирови звънят в съда в Никопол с молба да видят документите, им се казва,че в архива е имало наводнение.

Така след серия афери, на 12юни съдия изпълнител трябва да изгони от обекта Кирови.

Семейството е изпратило жалби до Висшия съдебен съвет и до главния прокурот Сотир Цацаров. В тях ги сезира,че две съдебни инстанции в София  се произнасят по дело, без да отчетат доказан от прокуратурата факт,че самата искова молба е неистинска и заведена незаконно.

Реакцията на магистратите ще покаже дали наистина в България действат частни районни съдилища и правораздаването е магистрала в полза на едни и задънена улица за други.

А за небостъргача зад президентството на ул.Съборна 7 трябва само да почакаме.  

За Янко Иванов е бивш управител на КТБ и връзките му с Цветан Василев са известни. И Борисов, и Цветанов, и дружинката им от спецслужбите прекрасно знаят кой точно е Янко Иванов и как един провинциален съд се е превърнал в частен.. 

Янко Иванов е брат на Красимир Иванов, ректор на Медицинския университет във Варна, бивш шеф на УС на Варненската Терапия, който и досега „коли и беси“, казано на жаргон“ в Терапията.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Aман от тия мутри! - 16:47, 06 юни

    Обезличават и ликвидират държавата. Докога ще ги търпим във властта избрани от шепа платени дебили като тях!

Напиши коментар

Коментари