сряда, 02 ноември 2016, 13:45 ч.

Бебреш

Мистериозна тръба източвала язовир!

BNews.bg

Мистериозна тръба източвала язовир!

Хората искат институциите да намерят виновника, да се сезира прокуратурата, както и следствието.


Община Ботевград е пред водна криза поради пресушаването на язовир Бебреш. Кой е виновен, питат няколко хиляди души, които вече са на режим.
Местните хора твърдят, че мистериозна тръба, която източва Бебреш и захранва голям хотелски и голф комплекс в Правец, вероятно е сред причините за безводието в Ботевград и съседните села. 

В отговор на техните опасения шефът на ВиК дружеството Цветозар Гаврилов заяви, че търсят тази тръба, но не могат да я намерят и, ако тя съществува, не е собственост на ВиК, а на Напоителни системи. 

Местните обаче твърдят, че знаят точно къде се намира въпросната тръба, съобщи bTV.

Община Ботевград е пред водна криза поради пресушаването на яз. Бебреш. Кой е виновен, се питат няколко хиляди души, които вече са на режим. Най-потърпевши са в село Трудовец. В някои от къщите там вода няма от 10 дни.

Кризата усетили почти всички живеещи по високите етажи на жилищните блокове в Ботевград. Без вода са във вилните зони на няколко села, където постоянно живеят хора, както и цял Трудовец. 

От Напоителни системи, които са собственик на язовир Бебреш, си обясняват изпразването му със сушата. 

Консумацията и малкият приток на вода в язовира е довело до рязко падане на водата, обяснява Гачо Гачев, управител на Напоителни системи - Ботевград.

Сред основните причини за пресушаването на язовира е безхаберието на всички нива по отношение на поддържането на ВиК инфрактруктурата на територията на общината, смята кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.

По думите му това със сигурност не е най-сушавата година и със сигурност многобройните аварии на Напоителни системи ги е имало и преди години.

"Новото обстоятелство, което се появи, това е наличието на един ВЕЦ, който работи на пълни обороти от една година и този ВЕЦ, черпейки огромни количества от този язовир, допринася за неговото по-бързо изпразване. Друг е въпросът кой е разчел водните обеми и дал разрешение за ползване на вода на този ВЕЦ и до каква степен.
Въпросът е дали този ВЕЦ работи и след официалното издаване на забрана за водоползване с оглед на намалелия обем на водата в яз. Бебреш и отговорът трябва да дадат от Напоителни системи, тъй като те предоставят услуга на този ВЕЦ, т.е. предоставят вода", каза кметът.

Той е сигурен, че това е една от основните причини, но не трябва да се търси само това като причина.

Според него причината, довела до днешното състояние, е безхаберието на всички нива през годините по отношение на поддържането на ВиК инфрактруктурата на територията на общината. Тук включва и Напоителни системи, и общинското ВиК. 

"За опасността от безводие бяхме известени преди около 20 дни неофициално и преди около 10 дни с официално писмо, че е достигнат така наречения мъртъв обем и на практика вода от язовира се черпи само толкова, колкото влиза в него, а това е изключително малко количество”, обясни Иван Гавалюгов.

Кметът каза, че последните дни е видял аварии в мрежите на Напоителни системи и изтичаща вода, която би стигнала за задоволяване на нуждите на голямо село като село Трудовец. Авариите са били прикрити - затиснати с камъни, за да не се вижда водният стълб, който би бил няколко десетки метра, а водата е изтичала в полето.

В момента във водоема има едва милион и половина кубични метра вода, но само част от нея може да се използва, останалата е заблатена. Язовир Бебреш се ползва и за производствени нужди. 

Голяма част от язовирната вода години наред не стига до потребителите и заради многото течове по остарялата мрежа. 

В центъра на Трудовец днес се събраха много хора. На селото се осигурява вода с водоноска, която обаче също се оказва мръсна.

Хората искат институциите да намерят виновника, да се сезира прокуратурата, както и следствието. 

Кметът на селото заяви, че трябва да се търси алтернатива за решаване на тези проблеми особено за вилната зона, където изцяло захранването е от язовира. Той поясни, че за нивото на водата е получил писмо преди 15 дни, като уточни, че за първи път се случва язовирът да падне на такова ниво, че да не може да бъде използваем. 

Общината се опитва да получи захранване от местните водоизточници, които обаче са били занемарени. Сега местната власт търси помощ от държавата.
 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Сребрев - 14:31, 02 ноем.

    Като няма вода - пийте бира!

Напиши коментар

Коментари