вторник, 28 юни 2016, 18:00 ч.

По време на на извънредната пленарна сесия

И Европарламентът поиска бърз Брекзит

BNews.bg

И Европарламентът поиска бърз Брекзит

Парламентът призовава правителството на Великобритания да уважи демократичното решение на народа си

Великобритания трябва да уважи решението на мнозинството от гражданите си напълно и възможно най-скоро, като се оттегли официално от ЕС, преди да се правят стъпки за уреждане на новите отношения между двете. Това се казва в приетата от Европарламента резолюция - съвместен проект, изготвен от ЕНП, С&Д, АЛДЕ и Зелените, която бе гласувана на извънредната пленарна сесия днес.

В резолюцията се посочва и че има спешна нужда от реформи в ЕС, така че той да отговаря на очакванията на гражданите.

Групите на ЕКР, ЕОЛ/СЗЛ и ЕНС представиха свои собствени резолюции.

След дебат между лидерите на политическите групи в Парламента, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министъра на отбраната на Нидерландия Жанин Хенис-Пласхаарт, от името на председателството на ЕС, Парламентът гласува резолюция относно последиците от референдума във Великобритания от 23 юни. Текстът беше приет с 395 гласа „за“, 200 „против“ и 71 „въздържал се“.

Парламентът призовава правителството на Великобритания да уважи демократичното решение на народа си чрез бързо и последователно прилагане на процедурата за оттегляне, а именно, чрез активиране на член 50 от Договора за Европейски съюз. Това ще позволи преговорите за оттегляне на страната да започнат възможно най-бързо.

Евродепутатите призовават премиера на Великобритания следва да уведоми Европейския съвет от 28 и 29 юни за изхода от референдума, което ще позволи за възможно най-бързото започване на процедурата за оттегляне и съответните преговори. Така според тях ще се предотврати вредната за всички несигурност и ще се защити целостта на ЕС. Припомня се, че според договорите за споразумението за оттегляне и във връзка с бъдещите взаимоотношения е необходимо одобрението на Европейския парламент, както и че той трябва да има пълноценно участие на всички етапи.

Парламентът също така призовава Съвета да промени поредността на председателствата, за да не се допуска процесът на оттеглянето да попречи на управлението на всекидневната работа на Съюза. Великобритания трябва да поеме председателството през втората половина на 2017 г. Парламентът ще задейства съответните промени във вътрешната си организация, така че да отрази волята на гражданите на Обединеното кралство за оттегляне от Европейския съюз.

Настоящите предизвикателства изискват реформи, които да направят Съюза по-добър и по-демократичен, и да достигнат очакванията на гражданите, настояват евродепутатите. В текстът се казва, че: „макар и да е възможно някои държави членки да изберат една по-бавна или по-слаба интеграция, ядрото на ЕС трябва да бъде засилено и следва да се избягват решенията "à la carte".”

Член 50 на Договора за Европейския Съюз

1.Всяка държава-членка може да реши, в съответствие със своите конституционни изисквания, да се оттегли от Съюза.

2.Държавата-членка, която реши да се оттегли, нотифицира за намерението си Европейския съвет. В съответствие с насоките, дадени от Европейския съвет, Съюзът договаря и сключва споразумение с тази държава, с което се определят редът и условията за нейното оттегляне, като се вземат предвид рамките на бъдещите ѝ отношения със Съюза. Това споразумение се договаря в съответствие с член 218, параграф 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Съветът сключва споразумението от името на Съюза, като действа с квалифицирано мнозинство след одобрение от Европейския парламент.

3.Договорите престават да се прилагат спрямо засегнатата държава от датата на влизане в сила на споразумението за оттегляне, или при липса на такова, две години след нотификацията, посочена в параграф 2, освен ако Европейският съвет в съгласие със засегнатата държава-членка не реши с единодушие да продължи този срок.

4.За целите на параграфи 2 и 3, членът на Европейския съвет и на Съвета, който представлява оттеглящата се държава-членка, не участва нито в обсъжданията, нито в решенията на Европейския съвет и на Съвета, които се отнасят до нея.

Квалифицираното мнозинство се определя в съответствие с член 238, параграф 3, буква б) от Договора за функционирането на Европейския съюз.

5.Ако оттеглилата се от Съюза държава поиска да се присъедини отново, по отношение на нейната молба се прилага процедурата, посочена в член 49

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • КЪРЛЕЖИ - 19:58, 28 юни

    ГОНЯТ КОЛЕГИТЕ СИ ОТ АНГЛИЯ , ЗА ДА СИ ПОДЕЛЯТ ЗАПЛАТИТЕ ИМ , ТЪРТЕИТЕ . СИГУРНО НАШИТЕ ПАРАЗИТИ ТАМ НАЧЕЛО С КАПУТА ПИРИНСКИ СТАНИША И ДЖАМБАЗА СА СЕ СЕТИЛИ ПЪРВИ

Напиши коментар

Коментари