събота, 25 юни 2016, 10:45 ч.

Накрая в Европа ще останат само България и Румъния, защото не могат да покрият критериите за излизане от ЕС...

КОЙ ИЗЛЕЗНА ПО-УМЕН - БРИТАНЦИТЕ ИЛИ ГЪРЦИТЕ?

BNews.bg

КОЙ ИЗЛЕЗНА ПО-УМЕН - БРИТАНЦИТЕ ИЛИ ГЪРЦИТЕ?

Британците с глупостта, която правят в момента, плащат за много дълга серия от самоилюзии и самовнушения. Политици, журналисти, различни активисти много дълго внушаваха на Англия чувство за уникалност, че правят услуга на Европа, че са в нея.

Great Britain ще стане Middle Britain, ако Шотландия излезе...

Българите са стара мъдра нация, патила страшно много от геополитика...

Това заявява в интервю за "24 часа" социологът Андрей Райчев. Той коментира и въпросът кой прояви повече мъдрост - британците или гърците...

- В крайна сметка страхът от мигрантите ли доведе до този изход във Великобритания, г-н Райчев?

- Не. Британците с глупостта, която правят в момента, плащат за много дълга серия от самоилюзии и самовнушения. Политици, журналисти, различни активисти много дълго внушаваха на Англия чувство за уникалност, че правят услуга на Европа, че са в нея. Резултатът от референдума е логично продължение на това, че обучиха хората, че Великобритания губи от Европа. Че ЕС е една остаряла формула, че те са велики, че могат без нас. Тук влизат измишльотините за българските и румънските имигранти, които ги заливат, за това, че дават нахалост пари, и т.н.

А всички експерти им вещаеха негативен резултат, който скоро ще изпитат на гърба си.

Но прекалено силна беше тази ода на величието, на самовлюбването, на илюзията, че ни правят услуга.

И капанът щракна - за излизане от ЕС гласуваха половината от британците, а дори повече от половината англичани, защото в Шотландия и Северна Ирландия гласуваха “за” Европа.

Навремето Конфуций е казал, че има три начина човек да се учи - чрез размишления, чрез подражание и от опит. Последният е най-скъпият начин. Британците имаха много време да мислят, не искат да се учат чрез подражание, защото са велики и сега ще се научат от опит. И ще им се случи да бъдат опитни зайци - излизането от Европа трябва да се опита, разбира се, но върху страна, за която не ти е жал.

Моята прогноза е, че в крайна сметка ще се наредят на опашката и ще трябва да чукат пак на същата врата - дайте да продаваме и т.н. И вероятно ще го получат, но без привилегии. А те бяха глезеното дете на Европа, разрешаваха им се неща, които не се разрешават на никой, дори на най-бедните страни. И сега ги загубиха.

Поразен съм, впрочем, че гърците проявиха по-голяма мъдрост от британците. Те имаха много повече причини - и емоционални, и други, да направят тази глупост - да хлопнат вратата и да се разведат. Но те се сдържаха, едва-едва, но се сдържаха. А британците едва-едва, но не се сдържаха.

- При бъдещото излизане на Великобритания от ЕС...

- Не на Великобритания, защото Шотландия няма да излезе, тя ще се отдели и няма да е много велика Британия. Няма да е Great, а Middle Britain. И няма да е United Kingdom, а Devided Kingdom.

- Но след това излизане колко различен ще е ЕС? Какъв е пътят оттук нататък пред Евросъюза?

- ЕС има голям проблем и британският случай трябва да ни подсети, че е време да го решим. Европа много отдавна е повече от това, което беше замислила, и все още е много по-малко от това, което трябва. Замисълът бе за един голям супермаркет, в който страните търгуват, чувстват се добре и т.н. Интеграцията достигна много по-високи нива - единно законодателство, единна валута, опити за единна външна политика и единна армия. Но всичко това изисква централизация. Т.е. ние вече не сме супермаркет, но още не сме федерация.

Трябва да се направят още крачки. Или да се върнем на старото - тогава просто Европа ще бъде един придатък на САЩ. Това също е вариант, но просто ще е жалко за един възможен гениален замисъл - да направим уникален съюз, доброволна федерация.

Референдумите за оставане в ЕС впрочем съвсем не приличат на референдумите за национално обособяване. Примерно в Южен Судан се събраха и 99% казаха: ние сме отделна нация от Северен Судан, защото сме християни и не сме араби. Британският референдум беше не за миналото, а за бъдещето - как ще живеем? И британците избраха да имат самостоятелно бъдеще. Повечето експерти им казаха - не можете, защото сте една малка страна в огромен свят. Но британците имат чувството, че са огромна страна в непрекъснато използващ ги свят.

Което е илюзия. Те са по-малко от 1% от световното население и не прозвеждат и 2% от световната продукция. Т.е. са политически и икономически лилипут с историческо самочувствие на великан. Тук малко приличат на Русия.

А главният извод за Европа е, че не можем да се управляваме вън от някаква изборна власт. Властта трябва да се избира, а не да се договаря. Сегашната власт в Брюксел се държи толкова неадекватно, толкова обтекаемо не защото хората там са политически бездария, а защото им липсва сила - те не са избрани. Ако искаме да видим в Брюксел истински силна власт, ние, половин милиард европейци, трябва да им я дадем, като ги избираме. Накъсо казано - трябва ни избран президент, обща войска и обща полиция.

- Вече се заговори от националистически партии в други европейски страни за аналогични референдуми, възможно ли е да се стигне до ефекта на доминото и до още сепаратизъм?

- Не ми се вярва. Франция например, ако остане без Германия, ще се окаже в положение на страна с огромни дългове и без силно производство. По този повод в туитър се появи чудесен виц, че накрая в Европа ще останат само България и Румъния, защото не могат да покрият критериите за излизане от Евросъюза.

- Всъщност какво губи България от излизането на Великобритания?

- България губи въобще от отслабването на европейския проект. Има вариант, разбира се, при който източноевропейците стават просто съюзници на САЩ и търпят Европа заради НАТО. Но за нас точно европейският проект е идеален, защото това е някакъв баланс между Изтока и Запада, а ние сме на границата. Ако погледнете историята на България, ще видите през последните 1300 г. процес на балансиране/дебалансиране между Изтока и Запада. А през последните 100 г. съвсем конкретно между Запада и Русия. Всеки път, когато има разтърсване на нашия политически живот, то е винаги обръщане по тоя показател. Тоест ние сме крайно заинтересовани да бъдем в този западен съюз, защото той дава някаква стабилност. Европа излъчва огромно магнитно поле, което стабилизира страната, води я нагоре. Замислете се какво би станало, ако България напусне Европа. Ще настъпи мутризация за месеци.

Европа беше свещена крава в първите години на нашия преход. С влизането в ЕС в края на прехода се появиха цели партии, които казаха: стига с тая Европа. Но българите са стара мъдра нация, страшно много патила от геополитически сътресения. И добре знае, че всяко преминаване в друг статус, всяка смяна на геополитическото партньорство е по-тежко от всяко геополитическо партньорство. Самата смяна има огромна цена.

А колкото до британците, това, което виждаме, може да се разкаже като “справедлив гняв на масите” или като “бунт на идиотите”. Това е воля на нови хора в политиката. Недай Боже, подобно нещо може да наблюдаваме в САЩ, ако изберат Тръмп. Понеже не ти харесва животът ти, вместо сериозно обмислени корекции решаваш да го счупиш: развод ми дай.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • келте - 11:34, 25 юни

    ен се прави че не разбира защото не му изнася. само реторичен въпрос-отговор няма.Мутризация в България има от управлението на Т.Живков до днес а г-нът до ден полицията знае от 25г. за гневът на идиотите .Не ми се спори с пенсионерите от Дж.Атанасов."Гледайте си порно камерите и кътайте по някоя кинта защото ЕС няма да има"

Напиши коментар

Коментари