вторник, 05 април 2016, 8:01 ч.

12 села от Искърското дефиле с

УНИКАЛНА ИНИЦИАТИВА: По стъпките на Иван Вазов ..... 120 години по-късно

BNews.bg

УНИКАЛНА ИНИЦИАТИВА: По стъпките на Иван Вазов ..... 120 години по-късно

На 9-ти април пък дават началото и на Фестивал на брашното "Търкулнала се питката ... та чак до Своге".

В продължение на месец, 12 села от Искърското дефиле по забележителен начин ще празнуват създадените от Иван Вазов в района пътеписи. По-стъпките на Иван Вазов ..... 120 години по-късно ще даде началото и на Фестивал на брашното "Търкулнала се питката ... та чак до Своге". 

Този фестивал никак не е случаен, тъй като в продължение на години патриархът творил до Ветриловата воденица над Лесковдол, а е живял в Данговата къща. За първи път като се качил на върха до воденицата, възкликнал: "Е тази красота с никакви думи не мога да я опиша". Във всяко едно от селата, през които е минавал, за да станат пътеписите му реалност, пък са го посрещали с погача, мед и шарена сол.

В района Вазов е създал едни от най-ярките си пътеписи - Своге, Бов, Из мала стара планина, Седем престола, Искърски пролом, При шумът на Искъра, По висините и в самотиите и други. 

Фестивалът стартира на 9-ти април със селата Томпсън и Реброво и ще проследи пътя на твореца през всички села, където се е отбил - Луково, Дружево, Миланово, Владо Тричков, Церово, Лакатник, Бов, Искрец, Свидня, Лесковдол и ще завърши на 7-ми май в Своге.

Ентусиазираните жители на селата ще приготвят най-различни на вкус и визия майсторски погачи, които ще представят пред журито по нестандартен начин - с извадки от пътеписите на Вазов, с народни песни и танци, облечени в народни носии. Към журито ще се присъедини и футболиста Христо Йовов, чиято пра баба като момиче е посрещнала с питка Вазов в района. Финалната цел на Фестивала е той да добие национална популярност и с дарения да бъде изграден паметник на Иван Вазов над Лесков дол до старата воденица.
 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари