сряда, 25 ноември 2015, 19:15 ч.

Брюксел Нюз

Повече средства за бежанците в бюджета на ЕС за 2016 г.

BNews.bg

Повече средства за бежанците в бюджета на ЕС за 2016 г.

След като на 24 ноември Съветът официално одобри споразумението, днес Парламентът прие бюджета с 516 гласа „за“, 179 „против“ и 8 „въздържал се“.

В сряда Парламентът прие бюджетът на ЕС за 2016 г. В него се включват 155 млрд. евро в бюджетни кредити и 143,9 млрд. в кредити за плащания, както беше договорено между ЕП и Съвета на 14 ноември. Парламентът осигури възможно най-много средства за миграция и бежанци, малки и средни предприятия, студенти и програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.

След като на 24 ноември Съветът официално одобри споразумението, днес Парламентът прие бюджета с 516 гласа „за“, 179 „против“ и 8 „въздържал се“. Председателят на ЕП Мартин Шулц подписа бюджета, с което той официално влезе в сила.

Парламентът гарантира, че всички ресурси, които са на разположение в многогодишната финансова рамка на ЕС (МФР), ще бъдат използвани за справяне с настоящата бежанска и миграционна криза. За справяне с тази криза, обаче е необходимо участието, както на страните членки, така и на държавите в близост до конфликтите, от които мигрантите бягат. Споразумението включва 1.6 млрд. евро повече от първоначалното предложение на Комисията и отговаря на повечето искания на Парламента. Има и допълнителни 34 млн. евро за моментално изпълняване на обещанието за финансова подкрепа за Турция, което беше дадено по време на срещата на върха в Ла Валета на 11 и 12 ноември.

Парламентът гласува отделно изменение на бюджета за настоящата година. Той настоява страните членки да използват допълнителните 2.3 млрд. евро, дошли от глоби за нелоялна конкуренция и по-високи от очакваните мита, за недостиг за същата сума в Доверителния фонд за Африка (предвиден за борба с първопричините за миграцията) и Доверителния фонд за Сирия (за помощ за бежанците и мигрантите във и близо до Сирия).

Засилването на конкурентоспособността на ЕС е приоритет на Парламента. Това намира изражение в допълнителни средства за малките и средни предприятия (14.3 млн. евро), финансиране за „Хоризонт 2020“ за компенсиране на парите, които бяха пренасочени от него към плана „Юнкер“ (31.8 млн. евро) и за програмата за обмен на студенти „Еразъм+“ (6.6 млн. евро).

Парламентът също така успя да убеди Съвета и Комисията да продължат и през 2016 г. инициативата за младежка заетост, която в момента се преразглежда, както и да ограничат неплатените европейски сметки до устойчиво ниво.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • някой да не е разбрал?? - 09:30, 01 дек.

    ЕВРОИДИОТИ! - 09:27, 1 дек оланд-меркел и прочие олигофрени, как не разбрахте, че Турция е самият проблем!!!! нищо няма да спре! ще смуче европари и ще продължавата да търгува с Идил, и ще продължава да организира нахлуването на мюсюлмани в Европа!!!!! как тъпите ви тикви не се научиха от съдбата на Балканите какви са мечтите на Турция - отново да стигне до Виена!!!! ИДИОТИИИИИИИ! ЕДИНСТВЕНАТА НОРМАЛНА ДЪРЖАВА В МОМЕНТА Е РУСИЯ! НАСИЛА ЩЕ НИ ОБЪРНЕТЕ НА НЕЙНА СТРАНА, МАЛОУМНИ ЕВРОКРЕТЕНИ!

Напиши коментар

Коментари