петък, 20 февруари 2015, 14:43 ч.

Нова роля

Илка Зафирова като психоаналитик

BNews.bg

Илка Зафирова като психоаналитик

Какво прави една голяма актриса в свободното си време? Ами търси си подходящи роли. Това е „хобито“ и на Илка Зафирова.

Какво прави една голяма актриса в свободното си време? Ами търси си подходящи роли. Това е „хобито“ и на Илка Зафирова. Хубави женски образи в драматургията не се намират толкова лесно. Но тя следи премиерите на световните сцени. И ако нещо привлече вниманието, търси начин да се запознае с текста. Обръща се към приятели, които живеят зад граница, за да й набавят пиесата.

А след това на помощ идва нейната дъщеря Неда Кристанова. На два пъти тя превежда пиеси специално за майка си. Първата е „Майсторски клас“ за живота на Мария Калас, която се играе с успех преди 7 – 8 години. Премиерата на втората излезе съвсем наскоро в „Театър 199“ – „Госпожа Клайн“ на известния английски драматург Никълъс Райт.  

В пиесата са представени реални исторически личности. Мелани Клайн е водеща фигура в Обществото на британските психоаналитици. Основният принос на последователката на Зигмунд Фройд е в областта на работата с най-малките. Госпожа Клайн наблюдава и собствените си деца. Тя следи как играят с кукли, пластилин, боички. Постепенно развива теорията, че за тях основната функция на игрите не е развлекателната, а e общуването с околния свят. Мелани Клайн разработва революционната теория, че суперегото е налично още от момента на раждането на всеки човек. 

Действието в пиесата се развива една късна вечер, когато в дома на ексцентричната госпожа Клайн,

идва новата й асистентка – Паула. Неочаквано се появява и Мелита – вече 30-годишната дъщеря на психоаналитичката, поела по професионалния път на майка си. Предстои изпълнена с напрежение нощ, наситена със силни емоции, в която ще се чуят трудни и тежки признания.

„Докато превеждах пиесата, прочетох повече и за героинята – казва Неда Кристанова. – Тя наистина е голяма фигура в психоанализата. Много са сложни и професионалните отношения между майка и дъщеря. До такава степен, че майката се обръща срещу детето – това е любопитна и интересна история.“

А прилича ли Илка Зафирова по нещо на своята героиня?

„О, нямат нищо общо – категорична е Кристанова. – В майка ми няма подобна себичност. Единствената допирна точка между двете е в тоталното отдаване на професията. Но това не е пречило на общуването помежду ни. Макар че в днешно време става все по-ясно, че отношенията между родители и деца са много сложни. Общоприетата максима, че майката винаги обича детето и детето – майката, е подложена на един по-задълбочен анализ. Тъкмо това е и хубавото на пиесата – разкрива многопластови отношения.“

Превъплъщението на актрисата в образа на Мелани Клайн е толкова впечатляващо, че човек остава с усещането, че ролята не само е преведена специално за нея, но е и писана специално за нея.  Илка Зафирова е блестяща, както винаги, а на сцената й  партнират с успех Василена Атанасова и Ирини Жамбонас. Режисьор на спектакъла в  „Театър 199“ е Стилиян Петров. 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари