петък, 13 февруари 2015, 17:37 ч.

Маршрути

Най-старото работещо училище в Софийска област - това в Алдомировци, отбеляза 160 годишнина

BNews.bg

Най-старото работещо училище в Софийска област - това в Алдомировци, отбеляза 160 годишнина

160 години школото в Алдомировци открива света пред своите деца.

„Имам 80 деца плюс едно мое“ – така започва разговора ни директорът на ОУ „Иван Вазов“ в с. Алдомировци, община Сливница – Даниела Борисова. Заедно с 13-те си колеги тя живее с проблемите на своите ученици и на техните семейства от селото и от съседните села, в които отдавна вече няма училища.

„Децата намаляха. И това ни създава финансов дискомфорт. Но сме благодарни на община Сливница, която ни дофинансира и можем да съществуваме“, казва още директорът. По думите й без въвеждането на делегираните бюджети училището й отдавна щяло да хлопне врати. Затова и смята, че преформулирането им и обвързването с постигнатите резултати трябва да стане внимателно, за да не бъдат ощетени малките школа из страната. „Прилагането на резултатите от външното оценяване като мерител за успеваемост и фактор за по-високо финансиране може да доведе до „подпиране“ на учениците“, подозира тя. Очаква със смесени чувства и промените в системата след приемането на новия училищен закон. Надява се обаче да се намери добро решение за заплащане на труда на учителите в малките населени места. „Независимо за колко деца подготвяш урок, ти влагаш същия труд и емоция“, казва директорът.

„Подът в училищната сграда е „оригинален“ – от 1948 г. Успяхме обаче да подменим всички чинове, което не се беше случвало от 30 години“, продължава с разказа си Борисова. Преди две години с помощта на община Сливница санират сградата, която се отоплява с парното на пелети, дърва и въглища. Със средства по националната програма за целодневно обучение оборудват стая за децата от I до V клас. Обособяват и малка трапезария за желаещите, за които храната се доставя от специализирана кухня. По националната програма за ИКТ и със собствени средства правят компютърен кабинет с 8 конфигурации. Успяват да изградят и охранителна система с видеонаблюдение от кабинета на директора, тъй като нямат средства за жива охрана.

В школото работят много добре по проект УСПЕХ, като тази година имат 6 групи.

„Но по много от другите проекти сме ощетени, защото се одобряват на брой деца“,

обяснява директорът. И учители, и родители са доволни от УСПЕХ, тъй като децата могат да развиват своите таланти, да придобиват умения и познания. Преподавателите се стремят да научат децата да събират, обработват, анализират и най-вече да използват информация. Това им дава повече разчупеност на системата и повече форми за провеждане на заниманията. „Училището ни е старо, но с много нови неща и млад дух“, обобщава директорът.

Самата тя е пета година на този пост. Родом е от Алдомировци, където се връща да преподава след университета. Избира учителската професия под въздействието на своя преподавателка в I клас Снежина Пешева. „Осъществих мечтата си и вече 20 години идвам с желание за работа – коментира Борисова. – Имам прекрасен колектив и работим в спокойна атмосфера“, казва тя и добавя, че наскоро с мило тържество изпращат в заслужена почивка дългогодишния преподавател по математика Младенка Николова. Признава, че младите много трудно влизат в системата на образованието, особено в малки населени места. „При нас работят две студентки – на едната й предстои само държавен изпит по математика и информатика. Другата следва „Начална педагогика“ и преподава английски език, който при нас се изучава от децата от II до VIII клас“, обяснява директорът.

Според нея

 за ширещата се неграмотност вина носят и родителите,

 които като че ли абдикират и от възпитанието на децата си, и от училището. И дава пример, че „топлата вода е открита отдавна“ – при голямо почистване откриват на тавана на школото стари документи, които показват как през 30-те години на миналия век родители са били глобявани, ако отрочетата им не посещават училището.

По думите й завършващите нейното училище получават добра подготовка, тъй като малкият брой ученици дава възможност на преподавателите да работят по-добре с тях. Около 20 на сто са ромчета, като единици от тях имат проблеми с посещаването на школото, разказва директорът.

 „Дечицата се борят да успеят, защото искат да се отдръпнат от мизерията. А единственият начин за това е да имат образование“,

 обяснява Борисова.

„И трите ни деца, които са в ПГ „Хенри Форд“ в София, влизат с отлични оценки на входните нива. За нас това е оценка за придобитите знания“, добавя тя. Традиционно възпитаниците на школото продължават образованието си в среднообразователните училища, профилираните и професионалните гимназии в София, в Средното училище и в Професионалната гимназия по транспорт в Сливница.

В края на  м.г. в с. Алдомировци отбелязват 160-годишнината на своето училище. Провеждат конкурс за рисунка на тема „Моето училище – моето бъдеще“ и за есе и стихотворение. Вечерта има факелно шествие на три лъча, които се събират в центъра на селото. Там колективно деца и учители рецитират „Аз съм българче“. За юбилея е подготвена и

изложба със стари архиви на училището. Част от тях се пазят в създадения от клуб „Съхрани българското“ малък музей.

Основно училище „Иван Вазов“ в с. Алдомировци е най-старото работещо училище в Софийска област. Открито е през далечната 1854 г. от свещеника Величко Станоев.

Алдомировското училище става Пълно основно училище с първоначален етап и прогимназия през учебната 1923/1924 г. От януари 1951г. то приема своите възпитаници в днешната си сграда, издигната с доброволния труд на жителите на най-голямото село на община Сливница, в което днес живеят постоянно под 1300 души.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари