сряда, 17 декември 2014, 23:12 ч.

Маршрути „Аз Буки“

СОУ „Васил Левски“ в Крумовград - традиция, която не остарява!

BNews.bg

СОУ „Васил Левски“ в Крумовград - традиция, която не остарява!

100 години история са отговорност, казва директорът на ОУ „Васил Левски“ в Крумовград Цветан Терзиев.

Как едно училище може да е успешно и в него да работят сърцати педагози, дори и в малката община, доказват в СОУ „Васил Левски“ в Крумовград. Школото е наследник на първото училище в Крумовград, открито през октомври 1914 г. по инициатива на ученолюбивото дружество „Христо Ботев“. В края на май тази година щколото отбеляза своята 100-годишнина. Едва прохождащо в годините след Първата световна война с четири слети отделения, днес в него се учат 970 ученици. Този септември училищния праг за първи път прекрачиха 83-ма първокласници. До школото пътуват деца и от най-близките крумовградски села.

„В нашето училище правим такива неща, които наши бивши учители казват, че в София не правят – споделя директорът Цветан Терзиев. – Благодарение на хората, които са работили и ръководили училището цели 100 години, няма как да не усещам тежестта и отговорността да бъда адекватен на предизвикателствата на настоящия век. Но смисълът на моя живот е непрекъснато да преодолявам трудностите. Опора за това намирам не само у себе си, но и в опита на колегите си“, добавя той.

В последните години материалната база в училището е почти изцяло подновена. По проекти, със средства от национални програми и с бюджетни финанси са преоборудвани над 70 % от класните стаи и кабинетите. Изграден е нов компютърен кабинет със съвременни системи. Учителите използват интерактивни дъски, като последната е подарена от кмета на общината Себихан Мехмед малко преди началото на тази учебна година. Основно са ремонтирани спортните зали, обновени са стаите за групите по СИП. Училището има и проект за преустройство на библиотеката в библиотечно-информационен център, който чака финансиране. Директорът се надява общината да осигури и пари за основен ремонт за училищния закрит плувен басейн, който е изоставен в годините на прехода и е потънал в разруха. Необходимите средства са непосилни за училището, а са нужни и доста средства за издръжката му след това.

Нова е инициативата на училищното ръководство да се постави кутия за предложения от родители във фоайето на първия етаж. Родителите са добри партньори на педагозите. В извънкласните дейности са проведени вечери, в които те разказват за своите професии, специално е обсъдена и темата „Интернет – полезен и опасен“. „Особено тревожено за тях е общуването на младите хора в социалните мрежи. Притесненията им са свързани основно с опасности като дрога, насилие, отвличане на деца“, казва директорът.

С най-малките също са проведени инициативи с родители – шафетни спортни състезания, съвместно творчество, кулинарна изложба.

Учениците от СОУ „Васил Левски“ в Крумовград участваха наскоро в инициативата на президента Росен Плевнелиев „25 години свободна България“. „Те оценяват демократичните промени като положителни. Да не забравяме, че те са израснали в новото време и отбелязват възможностите за свободно пътуване в чужбина и най-вече свободата на личността днес“, уточнява Терзиев.

Инициативата протича с открит урок по история пред учениците от XI а, ХI е и ХII е клас с лектор доц. д-р Михаил Груев, ръководител на катедра към Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Учениците го засипват с въпроси. Питат стигат ли 25 години  демократичните промени, за да могат учени и граждани да оценят събитията у нас. „Интересуват се също какво е било въоръжението на СССР и САЩ в годините на Студената война и последствията от това въоръжаване, както и каква е била ролята на казармата в миналия строй“, споделя директорът. Крумовградските ученици са полюбопитствали и за отношението към религиозните обреди и обичаи на хората у нас с различна религия по време на тоталитарния режим. Искали да узнаят и коя образователна система е по-добра – тази в миналото или настоящата.

Доста голям процент от младежите в школото продължават образованието си във висши училища. Например от завършили 75 младежи през тази година 59 са вече студенти. Учат технически специалности, информационни технологии, фармация, някои стават прависти, журналисти, учители. Най-често ги приемат в Софийския и Пловдивския университет.

През септември в школото приключва и големият проект мултиклуб „Една земя – една сцена“ на стойност 115 хил.  лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. В неговите рамки са създадени ателиета „Краезнание“, „Тъкачи“, „Певци“, „Инструменталисти“, „Танцьори“, „Сценаристи и художници“, „Журналисти“, „Актьори“, в които учениците продължават заниманията си и сега.

Най-горди са обаче младите хора с 40-годишния експедиционен туристически отряд „Димитър Петков", който и тази година си извоюва първото място на Националния ученически поход „По стъпките на Ботевата чета! “.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари