петък, 05 декември 2014, 18:23 ч.

Маршрути „Аз Буки“

Училище "Христо Ботев" във Враца - триумвиратът на успеха

BNews.bg

Училище "Христо Ботев" във Враца - триумвиратът на успеха

Училищно ръководство, настоятелство и ученици заедно градят успехите на СОУ „Христо Ботев“ във Враца

Ако искате да забравите всичко лошо, което сте чули за българското образование и родното училище, не трябва да разказвате и преразказвате чужди впечатления от това, което е в Германия, Франция, Великобритания...

В сърцето на някогашния индустриален център – Враца, се намира училище „Христо Ботев“. Минимум двама малчугани спорят за едно място още в I клас.

Отсега са запълнени паралелките за учебната 2015/2016 година. В средното общообразователно училище учат 1266 ученици. А великолепната сграда, сътворена от италиански архитект преди 120 години, наистина предразполага да успееш, така както са успели хилядите възпитаници на СОУ „Христо Ботев“.

„Нашето училище е съчетало в себе си традиция и настояще и се е устремило към бъдещето, превръщайки се в център на научни знания“, разказва директорът Виктор Кръстев. За да има качествен образователен процес, трябва да има и добра, да не кажа модерна учебна инфраструктура, смята той. Но за нея са нужни много средства. Откъде идват те? За последните 4 години „Христо Ботев“ е изпълнило 19 проекта по програма „Коменски“, а 320 ученици са посетили над 19 държави. „И децата, и учителите видяхме какво е в Западна Европа и пожелахме да го имаме и в нашето училище“, продължава разказа си моят събеседник.

Днес СОУ „Христо Ботев“ може да се похвали с уникални кабинети по основните профилиращи предмети – природо-математически с първи профилиращ предмет биология и химия, хуманитарен профил с първи профилиращ предмет история и география и след VIII клас хуманитарен профил с история и география. Кабинетът по история например на практика е археологически, етнографски и фолклорен музей.

„Това е само началото. Не спираме дотук. В момента работим по 4 проекта, два от които са свързани с осъвременяване на учебната база. Така ще отговорим напълно на изискванията за съвременно образование“, казва директорът. Чистосърдечно признава, че с удоволствие посреща партньори от Норвегия и Франция, защото условията за работа в българското училище по нищо не отстъпват, даже са и по-добри от много техни училища.

Но какво би било едно школо, ако го няма учителя. И тук традицията в СОУ „Христо Ботев“ е изключително силна. Създадено през 1822 г. като светско училище, преминало през Възраждането, през 1878 г. се откриват и първите гимназиални класове. През 1907 г. училището става пълна окръжна Врачанска мъжка гимназия, а през 1925 г. се открива класическият отдел. Съдбата им е подарила най-добрите учители, сред които първият – Константин Огнянович, Захария Икономович Круша, Кръстьо Стоянов Пишурка, Петко Рачов Славейков. Днес с учениците работят професионалисти с I, II,III, IV квалификационна степен. „Всяка година се изпълнява програма за вътрешноквалификационна дейност. Всички учители взимат участие или в националните квалификационни курсове, или във вътрешноучилищните“, пояснява директорът. В момента 12 учители продължават образованието си в магистърска степен. Доскоро сред педагогическия екип е имало и четирима доктори, но са привлечени от филиала на Великотърновския университет във Враца, където се хабилитират и продължават като университетски преподаватели, гордее се с екипа Кръстев.

Къде е мястото на ученика? „При нас съществува един особен дух на взаимоотношения между учители и ученици и между младите хора.

Имаме случаи с деца, които ни напускат следVIIклас – не повече от 10%, но още в края на първия срок търсят начини отново да се върнат в СОУ „Христо Ботев“ – казва директорът. – Ученикът е субект в учебно-възпитателния процес, равноправен участник в него. Младият човек иска да бъде разпознаваем. Затова моето мото, това на колегията и на училището е: „Ученикът винаги има право!“, категоричен е той.

Особено ценна е подкрепата на училищното настоятелство при работата с децата, чиито родители по различни причини са абдикирали от своите най-важни задължения. „Дори да работят на хиляди километри от България, всяка седмица с тях се поддържа връзка, за да се взимат своевременно мерки и да се подкрепят особено тези деца, които са оставени да живеят сами“, казва директорът. В училището се разработват индивидуални корекционни програми за всяко дете в риск. А двама психолози са на разположение за разрешаване на проблеми още в зародиша им.

„Без този триумвират – училище, ученици, родители, не биха се получили резултатите, които сме постигнали“, казва директорът. СОУ „Христо Ботев“  е със запазено място сред първите в областта на националните външни оценявания и от държавните зрелостни изпити. Има няколко пълни шестици на матурата по български език и по биология на последните зрелостни изпити.

„Гордея се, че моето училище е институция, забележима и разпознаваема в национален мащаб“, заключава Виктор Кръстев.

 СОУ „Христо Ботев“ е първото училище с официално регистрирано настоятелство още през 1995 г. „Имаме работещо и богато настоятелство. Изпълнило не един и два проекта, в което членуват 25 души“, пояснява директорът на СОУ „Христо Ботев“ във Враца Виктор Кръстев. Училищното настоятелство финансира изцяло ремонта на физкултурния салон. Целогодишно издържа няколко ученици в неравностойно положение. Спонсорира редица инициативи от програмата на училищния живот. Плаща абитуриентските празници поне на десетина млади хора. Осигурява сувенирите за завършващия випуск – кристални макети на училищната сграда за 120 – 130 абитуриенти. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари