петък, 28 ноември 2014, 19:38 ч.

Профил

Коя е Маргрете Вестагер?

BNews.bg

Коя е Маргрете Вестагер?

Датският еврокомисар по конкурентоспособността Маргрете Вестагер, която през тази седмица одобри срок от 18 месеца за връщане на ликвидната подкрепа от страна на ПИБ, е била икономически министър на своята страна през периода 2011 – 2014 г.

През юли 2014 г. Вестагер беше издигната от Дания за еврокомисар, който получи единодушно подкрепата на ЕС и бе избрана на този престижен пост.

Едно от нещата, с които Дания определено може да се гордее по-време и след мандата на Вестагер като финансов министър е икономическото състояние на страната, както и банковата стабилност на Дания. Неслучайно по време на датското председателство на ЕС и под вещото ръководство на Маргрете, ЕС даде мандат в Съвета на министрите да започнат преговори с Европейския парламент за приемането на т.нар. директива за ипотечния кредит. Това се случва въз основа на установените датски правила, които са наложени от г-жа Вестагер и целят защита на потребителите. Именно подобно държание е в основата на гарантиране на стабилност на датската икономика.

Иначе г-жа Вестагер е позната като изключително принципен човек, който „яде банки за закуска” по думите на нейн бивш съветник.

Принципната й педантичност винаги е поставяла общественият интерес пред икономическите облаги. Г-жа Вестагер е заклет протувник на добилият популярност през последните години на икономическа криза термин – Твърде голям, за да падне. С този термин правителствата на редица страни, включително и това на САЩ оправдаваха наливането на милиарди долари и евро, за да спасяват закъсали банки. За комисар Вестагер нито една банка не е системно важна, след като е в тежко здравословно състояние. Възгледите й са, че най-важното, за да бъде жизнена банковата система е да не се поддържат изкуствено банки, които не изпълняват критериите за стабилност, а да бъдат ампутирани от нея с фалит. В родната си Дания тя отказа да одобри държавна помощ за няколко банки, като прецени, че техните показатели са необратимо лоши и с даването на средства на тези банки ще бъдат ощетени данъкоплатците.

В момента услията на датския еврокомисар са насочени срещу укриването на млрд. данъци от големите корпорации. За свои опоненти си е избрала Дойче Банк, Пепси Ко Инк. ИКЕА.

На 5-ти ноември бяха разкрити от  Международният консорциум за разследваща журналистика, 28 хил. страници с тайни споразумения, с които данъчната администрация на Великото херцогство е позволявала на над 300 международни корпорации, да си спестяват милиарди евро данъци, отчитайки печалбите си там.

Именно нейна беше и финалната дума по отношение на осигурената държавна подкрепа за Първа инвестиционна банка.

Според някои анализатори в подобни случаи ЕК е отговаряла в по-кратки срокове, но явно новият еврокомисар смята да наложи промени в този подход. Забавянето е било поради желанието на г-жа Маргрете Вестагер да се запознае в детайли, както с финансово състояние на ПИБ, така и с банковата система на България. Вестагер лично е контролирала и процеса по проверка на кредитния портфейл на банката. В конкретния случай по-бавният отговор на Европейската комися се дължи на по-строгата проверка, която е била наложена над ПИБ за да й бъде позволено удължаване на срока за връщане на ликвидната подкрепа до 26 май 2016 г.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Баткото - 07:19, 29 ноем.

    Како, н.а.ч.у.к.а.й си го!

  • каката на баткото - 02:47, 29 ноем.

    Ех Джон , Джон ти си едно червено лайно ,като Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев!!!! Трябваше да одрънкат и ПИБ и да избият най сетне всички червени боклуци та да се оправи държавата!

  • Джон Бери - 21:06, 28 ноем.

    Отново някои терористи се опитват да говорят срещу ПИБ. Докога ще им се позволява!

Напиши коментар

Коментари