събота, 06 декември 2014, 21:59 ч.

Танев говори

Мотото на новия министър: Бъдете реалисти и искайте невъзможното!

BNews.bg

Мотото на новия министър: Бъдете реалисти и искайте невъзможното!

Подкрепям идеята да има прием след V клас в математически паралелки, заяви министър Танев

„Надявам се, че след обсъжданията на проектозакона за училищното образование ще се запази възможността за прием след V клас в паралелки с разширено изучаване на математика.

Вярвам, че математическият талант е сходен с музикалния и колкото по-рано започне да бъде развиван, толкова по-далеч ще стигне детето.“ Това заяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев при посещението си в Природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък. Той се срещна с директора, учители и ученици, сред които златните медалисти по физика Радостин Димитров и Ангел Шерлетов. Ранният прием в математическите парелки бе сред въпросите, които вълнуват най-много екипа на училището. Министърът коментира, че въпреки получените наскоро препоръки в доклад на Световната банка, според които профилирането на децата трябва да става на по-късен етап, за да не се засилва сегрегацията сред тях, в случая не става въпрос за разделение на учениците, а за ранно развитие на техните дарби.

Поводът за посещението на просветния министър в Казанлък бе известната школа на преподавателя по физика от ПМГ „Никола Обрешков“ Теодоси Теодосиев, който от години подготвя ученици за международни състезания и олимпиади. Както в. „Аз Буки“ писа, държавата пое ангажимент да подкрепи създаването на по-добри условия за тяхата подготовка. Министерският съвет вече предостави на обищина Казанлък двуетажен учебен корпус, в който се е намирала професионална гимназия по хидравлика, затворена преди повече от 10 години. Сградата има нужда от ремонт, за който ще бъдат отпуснати пари от държавата. „Все още не мога да кажа какви средства ще можем да отделим, но ще стоя зад обещанието да подкрепя школата и Природо-математическата гимназия. В момента търсим начин да осигурим средствата, най-вероятно те ще бъдат преведени на няколко транша“, каза министър Танев. Той допълни, че подкрепата за доброто образование е задача както на държавата, така и на бизнеса.

„Бъдещето се прави с основа. Тук срещам хора, които са мотивирани да работят. Срещам се с учител, който е лидер и с работата си е пример за много други преподаватели в цялата страна. Когато имаме човешки материал и традиции, вложенията от страна на държавата си заслужават“, бе категоричен проф. Танев. Той пожела на преподавателите да не се страхуват да поемат инициативи, защото най-добри резултати се получават от смелите решения. И припомни максимата от младежките събития в Европа от 1968 г. – „Бъди реалист, искай невъзможното“.

Проф. Танев обеща държавна подкрепа и за проекта на ПМГ „Никола Обрешков“ за създаване на специализирани кабинети по природни науки. Кметът на Казанлък Галина Стоянова сподели, че общината има готов инвестиционен проект за изграждането на модерни кабинети с лаборатории по физика, химия и биология. В пристроената сграда ще бъдат разположени празнична зала с капацитет 200 души, медицински кабинет и стая за училищния психолог.

Въпреки че гимназията е известна най-вече с постиженията по физика, има и ученици, които достигат до национални олимпиади и международни състезания по химия и биология. За да се подготвят, училището заплаща на частни лаборатории от региона, за да могат учениците да се учат там да правят експерименти. „До голяма степен това зависи от добрата воля на директорите на лабораториите. Невинаги е подходящо учениците да се подготвят в частна лаборатория, освен това се допуска много малка група ученици“, коментира директорът. Гимназията вече разполага с част от небходимото оборудване на лабораториите – например електронни везни и осцилографи по физика, електронни микроскопи и макети по биология, различни реактиви по химия.

По предварителни финансови разчети за пристройката към сградата ще бъдат необходими 490 хил. лв., а за закупуване на допълнително оборудване – още около 200 хил. лв. За изпълнението на проекта не се разчита само на подкрепа от държавата. По думите на директора Красимир Дамянов училището е готово да задели средства от бюджета си, да кандидатства за европейско финансиране и да привлече частни спонсори.

„Идеята ни е кабинетите да се използват не само от учениците в нашата гимназия, а и от децата в цялата община, а защо не и от цяла България. Те са важни не само за подготовката за състезания, а въобще за овладяването на тайните на природните науки, за подготовката на младите хора за следващата – университетската образователна степен. За жалост, към момента сме много силни на теория, но практиката ни куца“, коментира Дамянов. Той подчерта, че за възпитаниците на гимназията са важни не само наградите и изявите, а това да станат добри професионалисти в попрището, което са си избрали.

На срещата Теодоси Теодосиев припомни думите на Иван Вазов: „Училището не се гради с камъни. Учителите правят училището“. „Трагедията на българското училище днес не е толкова материалната база и кабинетите – не парите са най-важно. Трагедията е, че българският ученик не се старае, защото няма независим контрол на крайните резултати от неговото обучение“, каза известният преподавател по физика. Той призова да има по-често независимо оценяване на постиженията на учениците и да има по-строг контрол при провеждане на матури.

Проф.д.п.н. Тодор Танев, министър на образованието и науката:

Очакваме колкото се може повече конструктивни мнения за новия закон

Призовавам екипите на училищата в цялата страна да се запознаят с внесения в Народното събрание проектозакон за предучилищното и училищното образование. Очакваме конструктивна критика, мнения и предложения от колкото се може повече директори, учители, родители и ученици.

В новия текст са запазени основни идеи от проектозакона, разглеждан от 41. Народно събрание, но има и промени. Ще има нови обсъждания и корекции по време на разглеждането му с идеята текстовете да се прецизират максимално. Искам идеите да дойдат не само от политиците в парламента, но и от хората в образователната система. По този начин ще заложим не на политическия, а на експертния подход. Бъдете по-смели, обсъждайте и споделяйте, вашите мнения ще бъдат чути.

Без нов закон всяка друга реформа няма да има смисъл. Затова образователната система го очаква с нетърпение. След приемането му ще има реформи в учебните програми и учебниците. Не бива да забравяме, че една реформа не е еднократен акт, а плавен процес. За всяка промяна ще търсим подкрепата на участниците в образователната система, защото без тяхното одобрение няма да можем да осъществим набелязаните цели.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Budi - 18:31, 22 окт.

    AKAIK yo'uve got the answer in one!

Напиши коментар

Коментари