сряда, 21 май 2014, 15:37 ч.

На чисто

Майки скочиха срещу платеното донорство на яйцеклетки

BNews.bg

Майки скочиха срещу платеното донорство на яйцеклетки

„В България не може да има донорство, което да е платено или спазарено.” Това заяви пред журналисти Мариела Великова, председател на на новоучредената фондация „Майки за донорство”.

Против платеното донорство на яйцеклетки и за създаването и прилагането на етичен кодекс

за донорство при асистирана репродукция.

Около това се обединиха жените от фондация „Майки за донорство”. Каузата им бе подкрепена от телевизионната водеща Ирина Тенчева.

Дамите в организацията се надяват

етичният кодекс да бъде приет от всички репродуктивни центрове в България.

По този начин ще се предотвратят практиките на спазаряване на донор. Председателят на „Майки за донорство” Мариела Великова разкри, че у нас все още съществува практиката в ин витро клиники лекарите да карат пациентките сами да си търсят и водят донор, което създава условия за сделки с яйцеклетки.

Допълни обаче, че медиците понякога са принудени да го правят, тъй като двойки чакат с години за донор на генетичен материал. От фондацията са категорични още, че

на донорите трябва да се гарантира анонимността и здравето

като се забрани хиперстимулацията, която често води до загуба на яйчник или други увреждания.

От „Майки за донорство” искат да създадат и „етична полиция”, която ще следи за спазването на правилата от кодекса. Това ще се осъществи по модерен онлайн начин - с форум, в който всеки донор или реципиент ще може да напише оплакванията си от клиника, процедура или лекар, а фондацията веднага ще реагира на всеки сигнал.

170 хил. са регистрираните двойки у нас, които имат репродуктивни проблеми.

Около 40 хил. жени имат нужда от чужда яйцеклетка, за да забременеят.

На кандидатките за донор са правят пълни здравни изследвания, а накрая подписват и заверено от нотариус уверение, че са дарили част от себе си доброволно.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари