вторник, 25 февруари 2014, 14:47 ч.

Покрай руския

Украйна залитна към екстремизъм, забрани българския език

BNews.bg

Украйна залитна към екстремизъм, забрани българския език

"Събитията в Украйна ще имат важно и двойно значение за България - веднъж заради влиянието им върху състоянието на ЕС и втори път, заради българите, които живеят там", каза проф. Петър-Емил Митев, който участва в дискусия за политическия февруари.

"Събитията в Украйна ще имат важно и двойно значение за България - веднъж заради влиянието им върху състоянието на ЕС и втори път, заради българите, които живеят там",

каза проф. Петър-Емил Митев, който участва в дискусия за политическия февруари. Той припомни, че има над 200 000 бесарабски българи. Професорът обърна внимание върху отпадането на статута на регионален език в Украйна на български, руски, словашки.

Промяната е факт, след като на 23 февруари т.г. Върховната Рада на Украйна отмени Закона за основите на държавната езикова политика.

Законът предвиждаше възможността местните съвети да предоставят статут на регионален език на съответните малцинствени езици, ако една малцинствена група съставлява повече от 10% от жителите на населеното място.

Според този закон в някои райони на Бесарабия, където живеят компактни български общности (Арциз, Измаил, Болград), българският език бе приет за регионален.

Според проф. Митев се очаква да се появи и министерство на националното самосъзнание и статут "негражданин на Украйна" за руснаците.

И то в страна, в която цели области са рускоговорящи  - в столицата Киев те са 90 на сто, а в област Одеса, където са бесарабските българи  - са 42 на сто. Затова анализаторът критикува отсъствието на информация в българските медии по отношение на бесарабските българи.

Проф. Митев обяви забраната на чуждите малцинствени езици за "екстремистка крачка, предприета от украинската Рада в еуфорията на усещането за победа" и припомни, че победата на прозападните сили в Украйна поставя капани пред ЕС.

Още в понеделник вечерта говорителят на МВнР направи изявление по този повод. В него се казва, че във връзка с отмяната на закона министърът на външните работи Кристиан Вигенин е провел незабавно разговори с посланика на Украйна в София и с посланика на България в Киев.

Министър Вигенин е поставил въпроса и на вчерашната си среща в Будапеща  на министрите на външните работи на страните от Вишеградската група, България, Румъния и Гърция, на която всички участници се съгласиха, че това е стъпка в грешна посока.

Настоящите политически лидери на Украйна трябва да демонстрират отговорност и стремеж към приобщаване на всички групи в украинското общество, при спазването на правата на човека и върховенството на закона.

Въпросът ще бъде поставен отново от българска страна веднага след съставянето на ново правителство в Украйна, още повече като се има предвид, че досега действащият закон е приет през 2012 г. в отговор на поет към Съвета на Европа ангажимент.

ВМРО също излезе днес декларация в защита на правата на българите в Украйна. Партията на Каракачанов иска много по-твърд тон от нашата държава в отстояването на правата на сънародниците ни в размирната страна, както и отчет за готовността на България да приеме български бежанци на своя територия.

ВМРО адмирира показаната досега от министър Вигенин позиция, заявена на срещата на външните министри в Будапеща, но настоява за ясна позиция в тази посока от страна на премеира Орешарски.

"Докато Плевнелиев пише в „Туитър” за демократичната революция в Украйна, нека се сети и за сънародниците ни там, които сега, не особено демократично, са лишени от правото да ползват езика си",

пише още в позицията на ВМРО.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • хм - 19:31, 21 апр.

  Глупости. Кой ще забрани език? Прост е спрян закона, който позволяваше области с компакно малцинство да имат втори, трети и т.н. официален регионален език.

 • ивон - 17:24, 28 февр.

  Скъпа Исмаилке , ако Украйна е поела път към ЕС то убезателно трябва да се суобразява и да спазва законите и критерийте на тази общност иначе ще види ЕС през крив макарон.

 • все се намира някой не разбрал - 07:22, 26 февр.

  такива като този псевдопатриот от 17:45 са ми дошли до гуша! Абе, тикво, чети внимателно както е казал човекът- има райони в Украйна, където българското население е над 10процента!! Райони, Райони , запомни ли? Ане колко са на фона на цяла Украйна! И съобразно украинския закон, районите, в които има малцинствено население поне 10 процента, езикът им може да се ползва като втори официолен..ТОВА Е СПОРЕД ТЕХНИЯ СИ ЗАКОН ЗА РАЙОНИ, В КОИТО ИМА ПОНЕ 10% ДРУГОЕЗИЧНО НАСЕЛЕНИЕ! СЕГА РАЗБРА ЛИ ГО ТЪПАТА ТИ ТИКВА?

 • 07 - 06:34, 26 февр.

  Президентът да даде българско гражданство на бесарабските българи.

 • жан - 19:10, 25 февр.

  Проблема е кътолици источно православни нормално е да се расцепи .

 • patriot - 17:42, 25 февр.

  Драга Исмаилке, населението на Украйна е 45 милиона, а българите там - 200 000, което прави по-малко от половин процент от общото за страната. Българските турци са 10% и им забраняват да говорят на майчиния език. Мисля, че си заслепена от ксенофобия и див национализъм.

 • да но - 15:45, 25 февр.

  Първо: За разлика от България, Украйна не е еднонационална държава, както по население, така и по територия. Земите, населени с българи, както и Крим са изкуствено придадени към Украйна по време на Съветския съюз. Затова трябва да се ревизира съветското наследство. Но явно, че Плевнелиев е комунист и подкрепя болшевиките. Второ: Веднъж дадени права не се отменят! Иначе никаква Евопа!

 • ИСМАИЛКА - 15:10, 25 февр.

  ЗАБРАНЕНО Е ДА СЕ ПРОПАГАНДИРА НА ТУРСКИ, МУТРАФОН:-))) ОФИЦИАЛНИЯТ ИНСТИТУЦИОНАЛЕН ЕЗИК Е БЪЛГАРСКИЯТ, ЗАЩОТО СМЕ В БЪЛГАРИЯ!НИКОЙ НЕ ВИ Е ЛИШИЛ ОТ ПРАВОТО ДА СИ ГОВОРИТЕ У ВАС ПОМУЖДУ СЕ И С ДОБИТЪКА СИ, АКО ЩЕТЕ И НА ТАНГАНАЙСКИ:-))) ДА НЕ ГОВОРИМЧЕСТЕ ЕДНАМИЖАВА 8% ЧАСТЗАЕДНО С БЪЛГАРО-МОХАМЕДАНИТЕ И МАНГАЛИТЕ, КОИТО СЕ ТУРЧЕЯТ:-)))))) В УКРАЙНА ИМА НЯКОЛКО ОБЛАСТИ, В КОИТО БЪЛГАРИТЕ СА НАД 10%! НО КАКТО СИ РЕШАТ УКРАИНЦИТЕ-ТАКА ЩЕ БЪДЕ, ТЯХНО ПРАВО СИ Е!

 • Исмаил - 14:52, 25 февр.

  Нали майчиния език е забранен?

Напиши коментар

Коментари