сряда, 15 януари 2014, 12:56 ч.

Дисквалифициран от МОН

Самоукият Божидар се записа за олимпиада в САЩ

BNews.bg

Самоукият Божидар се записа за олимпиада в САЩ

Божидар Маринов от Смолян, който спечели състезание по информатика, но МОН му отказа участие в националния кръг, защото не ходи на училище, се е записал за американска олимпиада. Това съобщи пред медиите майка му Златка Маринова.

Божидар Маринов от Смолян, който спечели състезание по информатика, но МОН му отказа участие в националния кръг, защото не ходи на училище, се е записал  за американска олимпиада.

Това съобщи пред медиите майка му Златка Маринова. Тя поправи тиражираната в медиите грешка, че образователното министерство му е отнело медала.

"Наградата не му е отнета, медалът е вкъщи.

Забраниха му обаче да участва в други състезания. В живота на сина ми обаче няма големи сътресения - записахме го да участва в олимпиада по математика в САЩ, която е отворена в първите пет кръга, обясни майката.    

Златка Маринова и и други семейства като нейното, избрали домашната форма на обучение на децата си, разказаха днес за първи път пред медиите за избора си, за домашната класна стая, за учебните програми и апелираха към държавата да не абдикира от задължението си по Конституция да подпомага и другите форми на образование, различни от училищното.

Домашното образование все още не е популярна практика в България.

Над 150 са семействата в България, които са избрали да обучават децата си вкъщи

като реакция срещу безполезното и дълго преседяване в държавните и общински училища, са данните на Асоциацията за домашно образование.    

Обучение вкъщи избира за трите си деца и нейният председател Петър Порумбачанов, чието семейство живее в Силистра.

Синът му Георги всъщност е най-големият домашен ученик в България. 

Тъй като не може да продължи обучението си в български вуз, защото няма диплома за средно образование, той вече има предложение от университета "Дюк" в САЩ, от който получил похвала за знанията си, да запише икономика. 

Домашното обучение е стратегическо решение. Има родители, които могат да се провалят, но не толкова, колкото държавата,

казва Петър  Порумбачанов.  

На въпроса на BNews какво образование и социален статус имат семействата, чиито деца учат вкъщи, бащата на Георги каза, че в повечето случаи и двамата родители са с висше образование. Той например е историк, а и майката - информатик. Златка Маринова - майката на Божидар, е завършила ТУ в София и работи в софтуерна фирма. Сред родителите има педагози, музиканти, обикновено работят или мигрират към частния бизнес, за да обезпечат финансово децата си.

Семействата, които практикуват домашно обучение, обикновено са големи - рядкост са тези с 1-2 деца.

Родителите на домашни ученици искат да отпадне монополът на държавата върху образованието, за да може и техните деца да  ходят по състезания и да се явяват на матури срещу такса, а знанията им да се удостоверяват с тест. 

Те са сигурни, че домашните ученици ще стават все по-интересни за българските университети и те трябва да намерят формата да ги изпитват и приемат. 

Очаквайте интервюто с майката на Божидар Маринов, която ще разкаже как семейството е решило детето да се обучава вкъщи, какво е научил Божидар през тези години и накъде ще поеме скоро.   

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • МОН - на съд - 14:13, 15 ян.

    да пукнат комунетата от МОН, да пукнат блядовете в параламента! да пукнат тъпите чиновничики, които само лапат от МОН - вижте ги при Милен Цветков да видите за каква комунотъпотия става дума!!!!!!!!!!!!!!!

  • СУПЕР - 13:27, 15 ян.

    Още едно българче гоним-за това сме на този хал БГ простотия.

Напиши коментар

Коментари