вторник, 03 декември 2013, 6:53 ч.

И в бази на МО

Деца на лечение в чужбина ще спят в наши посолства

BNews.bg

Деца на лечение в чужбина ще спят в наши посолства

Външно и МО са готови да отстъпят свои помещения зад граница за болни дечица и техните придружители, изпратени от Фонда за лечение на деца. Вероятно идеята ще бъде разширена и от същата възможност ще могат да се възползват и пациентите над 18 г., които държавата изпраща за лечение зад граница.

Децата, изпратени за лечение в чужбина, вече ще могат да нощуват в бази на посолствата ни там или в имоти на военното министерство.

Постигната е първоначална договорка за това след среща с представители на двете министерства и директора на Фонда за лечение на деца д-р Ива Станкова.

Единственото изискване на Външно е било да се направи разчет по колко деца се изпращат средно на лечение или операция в чужбина, за да се преценят възможностите и разходите. Те ще се поемат от здравното министерство, респективно от Фонда. Обмисля се по същия почин да бъдат настанявани и пациенти над 18 г., които държавата подпомага също за лечение в чужбина.

Постигната е принципна договорка с МВнР за посолствата ни в европейските столици, закъдето най-често заминават малките пациенти - Париж, Виена, Берлин. Има също така деца в Италия и Турция.

Нагласата е, ако може, от следващата година това да се случи, защото разликата между цените на нощувките в хотел, частна квартира и стая на наше посолство, е огромна.

А това са средства, които ще бъдат спестени за лечението на повече деца, а не за покриване на престоя на тях и техния придружител, обясни за BNews д-р Ива Станкова.

В база на нашата дипломатическа мисия нощувката излиза между 5 и 15 евро, докато на частна квартира тя е около 60-65 евро, посочи за пример шефката на Фонда за лечение на деца.

Това означава стотици хиляди левове спестени.

А, както има деца, които стоят в чуждата клиника за оперативно лечение от порядъка на десетина дни, така има и други, чийто престой продължава с месеци.

Фондът за лечение на деца провежда обществена поръчка за превозвача, който е длъжен да осигури и хотелското настаняване. Поема разходите и за преводача на място, който най-често е наш сънародник зад граница. На него обаче държавата също заплаща. Държавата покрива и престоя на един придружител, най-често родител.

Въпреки че в бюджета за 2014 г. са предвидени отново 6 млн. лв., педиатърката има уверението от здравната министърка, че за лечението на децата зад граница ще има минимум още 6 млн.

Така сумата ще стане 12 млн., колкото в крайна сметка ще се изхарчат и до края на тази година.

Припомняме и реда за кандидатстване за финансово подпомагане от Център „Фонд за лечение на деца".

След диагностицирането на заболяването се изпраща молба в свободен текст до МЗ - до Комисията за лечение в чужбина или пък се завежда в деловодството на министерството.

След положително решение на комисията то, заедно с копия на всички медицински документи по заболяването на детето, се изпращат до Фонда за лечение на деца. Администрацията на Фонда се свързва с предложените от министерската комисия болници в чужбина и изисква предварителна оферта на лечението, операцията или просто консултацията. След това документите се разглеждат от Обществения съвет, който взема окончателното решение и уведомява родителите. След получаване на одобрение, детето се изпраща за лечение в чужбина.

Общественият съвет на Фонда се събира на всеки две седмици и регулярно обсъжда и одобрява молбите на болните деца.

17 нови са постъпили през миналата седмица, които през тази ще бъдат обсъдени от експертите в съвета. При спешни случаи, когато не може да се чакат и две седмици, експертните становища се взимат в спешен порядък по мейла и изпращането на детето се придвижва максимално бързо, коментира д-р Станкова.

23 деца в момента са на лечение в чужбина, предимно с онкозаболявания, повечето от тях са в клиники в Европа, а едно детенце е било в САЩ.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Петров - 12:47, 04 дек.

    Предполагам разбирате каква лъжа сте написали. Можеше поне да проверите на сайта на фонда, преди да подвеждате родителите: Заявленията за организационно и финансово подпомагане, заедно с попълнените и подписани декларации, както и останалите горепосочени документи, се изпращат на адреса за кореспонденция на Ц”ФЛД”: Център „Фонд за лечение на деца” ПК 19 1000 София или се подават във фонда на адрес: гр. София, бул. „Ак. Иван Гешов” № 15, НЦОЗА, ет.11, стаи с номера 2,7,20,22. Комисията за лечение в чужбина НЯМА НИКАКВО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕЦАТА! И слава Богу!

Напиши коментар

Коментари