неделя, 23 юни 2013, 16:59 ч.

Светъл пример

Направихме бронежилетка от ... диаманти

BNews.bg

Направихме бронежилетка от ... диаманти

Изследователската група на доц. Иван Бъчваров към Физическия факултет на Софийския университет разработва апаратура с приложение във физиката, химията, биологията

Наши учени създадоха технология, чието приложение може да бъде в производството на непробиваеми бронежилетки с ... диамантено покритие

Изследвания за създаване на нови материали и по-ефективна обработка на вече познатите е една от областите, в която работят младите учени в лабораторията на Физическия факултет в СУ.

В областта на материалознанието учените разработват нова технология за синтез на свръхтвърди вещества като диамант, борен карбит или дрениев диборит. За да се получат те в природата, са наоходими високо налягане и висока температура, при които другите вещества не биха оцелели. Българските учени опитват да създадат метод за отлагане на тънък слой от свръхтвърдо вещество върху полимер. Едно от приложенията му може да бъде производството на непробиваеми бронежилетки.

Лаборатория на Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ разполага с

уникална лазерна апаратура, каквато няма не само в компаниите за производство на лазери, но и в научните групи по света.

В нея работи групата от учени на доц. Иван Бъчваров. Екипът се занимава с изследвания в областта на нелнайната оптика и твърдотелните лазери.

Успяхме да оборудваме лабораторията си до ниво, на което можем да правим изследвания, без да ни липсва апаратура. Досега се смяташе, че българските учени трябва да посещават чужди лаборатории, за да правят изследванията си.

Ние успяхме да „обърнем“ тази тенденция, разказва доц. Бъчваров.

Уникалната лаборатория привлича учени от САЩ, Германия и Румъния.

Доц. Иван Бъчваров завършва Природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък. Той е един от първите ученици от школата на известния преподавател по физика Теодоси Теодосиев. В момента освен в най-старото висше училище у нас доц. Бъчваров работи и в Northwestern University в Чикаго, САЩ.

Лабораторията в Софийския университет е плод на повече от 12 години работа.

Екипът проучва и изгражда уникален лазер, който излъчва в инфрачервената област – областта, в която са вибрационните спектри на всички молекули. Имаме лазерни системи в инфрачервения сектор, които имат висока енергия и средна мощност, които никой досега не е успявал да достигне, разказва доц. Бъчваров. Те са обект на голям научен интерес – намират приложение както в областта на фундаменталните проучвания, така и в медицината, химията, материалознанието, индустрията.

Идеята за лазерната система се ражда от програмата „Междузвездни войни“

на бившия американски президент Роналд Рейгън. С нейното финансиране американски учени разработват лазери на базата на свободни електрони в инфрачервената област. Съоръжението им е построено за половин милион долара, а годишната поддръжка възлиза на 12–20 млн. долара. Проектът е спрян от американското правителство, тъй като е прекалено скъп.

Доц. Бъчваров изгражда система със същите параметри.

Вместо в четириетажна сграда тя се помещава в една стая и всичко това – срещу 1 млн. долара. Парите идват от проекти с международно сътрудничество, от Фонд „Научни изследвания“ и спонсорство на частни фирми.

Последното голямо признание за екипа е осигуряване на дарение от частна българска компания

която развива успешен бизнес благодарение на научни иновации. Със средствата в размер на 100 хил. лв. ще бъде изградена нова лаборатория в приземния етаж на Физическия факултет, където учените ще имат по-голям капацитет за развитие на изследванията си. Това е доказателство, че хората, постигнали успех благодарение на знанието, са готови да помогнат за развитието му.

В лабораторията работят студенти, докторанти и постдокторанти на Софийския университет от факултетите по физика,

биология и химия. Доказателство за успеха ни е и това, че веднъж подготвени при нас, в чужбина имат голям успех. Стават ръководители на университетски катедри, занимават се с изследвания, ръководят иновационни екипи в големи компании, разказва доц. Бъчваров. Член на групата е бил Теньо Попминчев. Сега той работи в Центъра по атомна, молекулярна и оптична физика в Болдър (САЩ) и заедно с международен екип създаде минилазер.

Не можем да говорим за качествено висше образование, ако студентите нямат възможност да се подготвят

в среда на реални научни изследвания. За това обаче са необходими изследователски центрове. Преподавателят трябва да е и изследовател, категоричен е доц. Бъчваров. Ако успеем да предоставим добри възможности за учените, цялото общество ще живее по-добре.

Често чувам, че няма смисъл да развиваме наука и иновации, защото българската икономика е слаба, споделя доцентът. Това е голяма грешка – възстановяването на икономиката трябва да започне с реформа в образованието и науката. Тя трябва да бъде в основата на визията ни за бъдещето, категоричен е доц. Бъчваров.

От хирургически разрези до свръхкъси импулси

Могат ли лазерите да изместят хирургическите скалпели? С тази тема се захваща в дипломната си работа Кристияна Маринова, студент в специалност „Молекулярна биология“ в Биологическия факултет на Софийския университет. Тя изследва каква е степента на регенерация след третиране на различни тъкани с два вида лазерни системи и скалпел. Разработката й включва сравнителен анализ на бързината на зарастване и имунно-цитологични анализи. За интердисциплинарните си изследвания тя използва лабораторията на доц. Бъчваров.

Там работи и постдокторантът Христо Илиев, който се занимава с нови методи за генерация на свръхкъси импулси в близката инфрачервена област. Те намират приложение в свръхбързата лазерна спектроскопия. С нейна помощ може да се „заснеме“ динамиката за пренос на енергията в живи тъкани и да се прави анализ на физиологични процеси. Това има голямо значение за медицината.

Спектроскопията има приложение и в индустрията – лазерите се използват за прецизна обработка на материали. Именно разнообразните приложения са причината Христо да се заеме с изследванията. Той вече има зад гърба си 4 статии в рецензирани списания и над 20 доклада на международни научни конференции в България и чужбина.

Със свръхкъси лазерни импулси се занимава и докторантът Веселин Александров. Той изследва нови лазерни среди в средната и близката инфрачервена област. Това е неизучена досега област на физиката – учените трябва да изследват възможните методи и да докажат експериментално, че те работят. Според Веселин науката има нужда от популяризиране. Мнозина не разбират нашата работа и защо тя е важна. Затова учените трябва да се научат да презентират откритията и разработките си пред широката публика. Тези умения могат дори да залегнат в учебната програма на докторантите, смята той.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари