петък, 24 май 2013, 8:57 ч.

Честит 24 май!

С цветя и венци почитаме най-българския празник

BNews.bg

С цветя и венци почитаме най-българския празник

С празнични шествия, поднасяне на венци и тържествен водосвет, който патриарх Неофит ще отслужи, ще посрещнат софиянци 24 май, Деня на българската просвета и книжнина. Тържества и шествия ще има в цялата страна.

24 май отбелязват българите в цялата държава днес. Това е най-любимият празник на поколения и неслучайно редовно около датата се завихря спорът

дали да не стане националният ни празник именно Денят на славянската писменост и просвета.

С празнично шествие и поднасяне на венци пред паметниците на Светите братя Кирил и Методий софиянци ще отбележат 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Шествието на ученици и учители започва в 10.00 ч. от Националния археологически музей и ще се упъти по бул. “Цар Освободител”, през пл. “Народно събрание" към Софийския университет. Манифестацията по традиция ще спре пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

В шествието ще се включи кметът на София, учители, просветни и културни дейци, ученици и граждани. По маршрута ще се присъединят академиците на БАН и академичният съвет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Пред Библиотеката ще се състои официалната церемония, която ще започне в 11ч. с участието на президента Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Там патриарх Неофит ще отслужи тържествен водосвет, а ученици от музикалното училище "Любомир Пипков" ще изпълнят химна на Светите братя - „Върви, народе възродени”.

Първолаци от 20 ОУ ще рецитират стихотворението „Аз съм българче” от Иван Вазов, а деца от 4-о училище ще пуснат балони с буквите от нашата азбука. 

На паметника на Св. св. Кирил и Методий ще бъдат поднесени венци и цветя от гвардейци венценосци. Националната гвардейска част ще изпълни военен ритуал.

По традиция българска делегация ще бъде приета от папата. Реплика на Черепишкото евангелие носи в дар премиерът Райков на Светия отец.

Празникът ще бъде почетен и в редица български градове-Велико Търново, Пловдив, Русе, Бургас, Троян, Плевен и др.

Различни празнични чествания, посветени на най-българският празник, започнаха още от вчера.

В СУ "Свети Климент Охридски" нестандартна изложба разказва историята на българската азбука, а междувременно с нея започна и Третия международен конгрес по българистика.

Тази година е и юбилейна, защото се навършват 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий.

Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са създатели и разпространители на глаголицата и кирилицата.

Те са канонизирани и като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език.

На 30 декември 1980 г. с апостолическото послани, папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от Светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • КИРИЛ - 10:29, 24 май

    В КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ МЕДИИ ТРЪБЯТ ЗА НЯКАКВА СЛАВЯНСКА ПИСМЕННОСТ В СЪЗВУЧИЕ С РУСКИТЕ ИМ ГОСПОДАРИ. НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ СПОМЕНАВА , ЧЕ ТОВА Е БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕННОСТ И ЧЕ СМЕ НАУЧИЛИ НА НЕЯ ТЪПИТЕ МУЖИЦИ , КОИТО СЕ Я ПРИСВОИХА. СЛЕД ВРЕМЕ КОМУНИСТИТЕ ЩЕ БЛАГОДАРЯТ НА РУСНАЦИТЕ,ЧЕ СА НИ ДАЛИ ПИСМЕННОСТ. НАРОД С РОБСКА ПСИХИКА.

Напиши коментар

Коментари