събота, 15 декември 2012, 21:07 ч.

Спецобучение

199 български учители посетили CERN

BNews.bg

199 български учители посетили CERN

Организацията има специални програми за най-малките – от 6 до 12г.

199 са българските учители, които са посетили Европейската организация за ядрени изследвания (CERN).

Те се включват в специализирана програма за обучение на учители и прекарват при учените между 3 и 7 дни. Педагозите преминават през курсове и слушат лекции на майчиния си език, а след това могат да използват информацията и материалите в своите училища. Програмата е отворена за учители от всички страни- членки на CERN.

199 е голяма цифра предвид това, че страната е сравнително малка, коментира Проф. Ралф Хойер, генерален директор на CERN. Много често учителите се връщат отново при нас – този път заедно с учениците си, допълни още той.

Учените обръщат голямо внимание на учениците от гимназията и прогимназията. Те могат да правят малки проекти в CERN, което да им помогне да се развиват и да се срещнат с науката. Но най-важната целева група са най-малките – между 6 и 12 години, които са най-любопитни.

Малчуганите от училищата в близост до CERN могат да участват в специално разработена програма.

Те трябва да нарисуват как си представят един физик и да напишат кратко обяснение защо са го представили така. След това те посещават учените и отново рисуват на същата тема. Преди визитата те създават много интересни и забавни рисунки, използват огромното си въображение, разказа проф. Хойер. След това рисунките им стават по-скучни, защото вече знаят с какво се занимава физиката. Но това привлича вниманието им и разрушава преградите за общуване с учените, така че обучението е много полезно за тях, заключава професорът.

Генералният директор на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) Ралф Хойер бе начелно на официална делегация от научната организация, която посети България. Основната цел на визитата бе представяне на възможностите на българските фирми за доставка на продукти и услуги с CERN. Те могат участват в тръжни процедури, в които се конкурират с представители на бизнеса от всичките 20 страни членки на организацията. По-малките специализирани форми могат да си партнират с CERN за развитие на технологии.

Най-голямата печалба за българските фирми е репутацията, коментира проф. Хойер.

Да работиш или да доставяш за CERN е гаранция за още много поръчки. Преди откриването на форума директорът на организацията се срещна с премиера Бойко Борисов и съветници на президента Росен Плевнелиев. Те обсъдиха възможностите за играждане на център за адронната терапия у нас. Терапията е нов революционен метод за унищожаване на тумори с помощта на ускорени протонни или йони, при който тъканите около тумора се засягат минимално. Той може да се прилага при случаи, които досега са смятани за нелечими.

Проф. Ралф Хойер, генерален директор на CERN:

Фундаменталната наука не бива да зависи от желанията на индустрията

– Проф. Хойер, успявате ли да привлечете инвестиции от представителите на бизнеса за фундаментална наука?

– Това е много труден процес. В момента разчитаме най-вече на основния си източник на приходи – страните членки на CERN. Работим по един проект с представители на ИТ индустрията – когато създават нови разработки, а ние ги тестваме и оценяване. Нашата оценка е равносилна на сертификат за качество за техните продукти. Занимаваме се и с обучението на млади кадри от ИТ индустрията и получаваме заплащане за това.

Много по-сложни са нещата в другите области. Не искаме да станем подвластни на хрумванията и желанията на индустрията. Фундаменталната наука трябва да бъде свободна – да не се влияе от прищевките на производителите.

– Мислите ли, че това ще се промени за в бъдеще?

– Не. Естествено е индустрията да иска да превърне научните изследвания в продукти колкото се може по-бързо. Според мен развитието на фундаменталната наука е задължение на публичния сектор и правителствата трябва да са тези, които да финансират фундаменталните изследвания. Политиците трябва да имат дългосрочна визия за развитие, която липсва при частния сектор. Фундаменталната наука може да даде тласък за развитие на приложната наука, при която бизнесът играе по-голяма роля.

– CERN е отворен към млади изследователи от различни държави. От какви специалисти се нуждаете?

– Най- важното качество за нас е те да бъдат млади. Интересуват ни всички области на научните изследвания и инженерството. Изключително важно е и да обучаваме млади хора, които да разбират какво правим и с каква цел, а след това да разпространяват информацията.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари