неделя, 21 октомври 2012, 9:59 ч.

Министър за пример

Л. Живкова още дирижира Панагюрското съкровище

BNews.bg

Л. Живкова още дирижира Панагюрското съкровище

Седемчленен състав на съда е прекратил заради икономии на правни ресурси делото с искане за експертиза на Панагюрското златно съкровище, възмути се наследникът на откривателите му Павел Цветанков. Оказва се, че заповед на Людмила Живкова от 1974 г. все още определя къде да бъде държано съкровището, обясни директорът на Пловдивския музей Костадин Кисьов.

Делото, изискващо експертиза за автентичност на Панагюрското златно съкровище, е прекратено

от 7-членен състав на съда заради икономия на правни ресурси, възмути се ищецът Павел Цветанков в предаването „Насреща Люба Кулезич“ по TV7.

Единственото, което може да разкрие мистерията дали Панагюрското златно съкровище е подменено, или не, е експертиза, обясни Цветанков и съжали, че съдът е отказал да излезе с решение, въпреки че всички доказателства са били налице.

Основният аргумент на наследника на откривателите е, че в различни години

инвентарната оценка на съкровището се е променяла, като в някои от частите му разликата е в десетки грамове.

„Метричната система е приета в България през XIX век и никой нормален златар не би приел такава разлика като статистическа“, заяви Цветанков.

Мистерията с вземането на съкровището от Пловдивския археологически музей също стои. Това се случва през 1974 г. със заповед на Людмила Живкова, която го препраща към археологическия институт към БАН. След това обаче документално Панагюрското съкровище не съществува никъде цели осем години.

1982 г. се появява в Национален исторически музей с приемо-предавателен протокол, зад който не стои никаква министерска заповед

и затова престоят му там, вземането на пари от НИМ цели 30 години за него, е незаконен, коментира Цветанков.

В разговора се включи и настоящият директор на Пловдивския исторически музей Костадин Кисьов, който потвърди, че действително съкровището излиза от институцията през 1974 г. със заповед на Живкова. Това обаче се оказва и последната заповед, регламентираща неговото отстъствие.

Това на практика означава, че Людмила Живкова все още определя кое съкровище в кой музей да бъде!,

заяви Костадин Кисьов.

„За мен това съкровище се води липса“, обясни Кисьов и допълни, че парадоксално при инвентарна ревизия, направена от Сметната палата и Държавния финансов контрол, се е оказало, че Панагюрското съкровище е липса за Пловдивския музей, а на директора се е наложило да обяснява действията на минали поколения.

Малко по-рано в предаването директорът на НИМ

Божидар Димитров нарече твърденията на Цветанков „глупости на търкалета“.

„Естествено, че незаконно НИМ не се разпорежда със съкровището“, категоричен бе Димитров, който все пак отчете, че е възможно да са допуснати грешки при документирането през годините. Въпреки това обаче претенции за собственост върху съкровището не може да има.

„Г-н Цветанков може да спори за размера на възнаграждението си, макар и да не знам дали има права като наследник, затова трябва да питате юристите. Нека г-н Цветанков заяви, че няма претенции върху съкровището, а само иска да разобличи музейни работници, министри на културата!“, призова Божидар Димитров.

„Аз – Павел Цветанков, декларирам, че няма да спра да търся истината. Ако от истината произлизат други неща...“,

лаконично отвърна в студиото Цветанков.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • master - 08:43, 22 ян.

  a be! - a de!

 • Анна Клисарска - 07:02, 30 апр.

  Трябва да се направи експертиза,за да се установи дали е същото или е подменено.Но ако това е извършено от някой ,нека не се смята за бог,защото господ си знае работата,той може да забави,но не забравя и тогава следва най-страшното-наказване!

 • студентка през 1975/1976 - 18:55, 15 ян.

  През м. април на 1976 г., като студентка ни заведоха в Археологи4еския музеи, за да видим Панагюрското съкровище. Бе изложено по повод 20 г. от прословутия "априлски /престъпен конгрес на бкп с у4астието на А. Фол. Беше в стъклена витрина, но това не ни попре4и да видим 4е диска с негърските глави бе подбит, ударен, за което ни бе обяснено 4е е от изравянето му, много пъти след този слу4аи съм го гледала и в съдебната палата и в НИМ, но никога пове4е не го видях същото, като цвят и този белег.... та за това смятам 4е съкровището не е онова от 1976 г. и 4е то отдавна не е в Родината ни. Защо не потърсите от тази година статии в пресата, и в публикации на А.Фол .......

 • Димо Димитров - 19:54, 17 авг.

  Видьов ден няма да дойде , чевените и децата и внуците им ще продължават да управляват страната , защото слушкат на 200 % , иначе ще им вземат крадените милиони

 • Ганю - 22:22, 29 май

  Продала го на Англичаните,крадлата и Тошо комисион взел.

 • ТОДОР ВОЙНИКОВ - 18:54, 02 авг.

  НА ПРАВИЛЕГИРОВАНИТЕ "ДРУГАРИ" ПО ВРЕМЕ НА "СОЦ РЕАЛИЗМА " ВСИЧКО БЕ ПОЗВОЛЕНО. ЕТО ЗАЩО СПРАВЕДЛИВО Е ДА СЕ ИСКА ЕКСПЕРТИЗА НА ПАНАГЮРСКОТО ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ ЗА ДА СЕ ЗНАЕ КАКВА Е ИСТИНАТА. А АКО КЪМ МОМЕНТА НА НАМИРАНЕТО МУ Е БИЛ В СИЛА ЗАКОН ОТ ВРЕМЕТО НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ , РЕДНО Е ТОЙ ДА СЕ СПАЗИ...

 • aninow - 21:59, 14 апр.

  koi glupak ni natakwa wseki den tazi glpost.stiga ehe.

 • antonow - 21:48, 29 март

  he se namerili koi da otstrani ot ekrana tazi glupost .

 • бил - 20:26, 07 ян.

  измъкнаха се червените садисти .Всички сега трябваше да се намират на реставриран вече остров "БЕЛЕНЕ" .Предадоха ни мръсници `поставени от Луканов.Но ще дойде ВИДОВДЕН ивсеки ще си плати!!! Истинските демократи още не са дошли.Комуняги -НИШО НЕ Е ЗАБРАВЕНО ! !

 • HUEFF - 07:31, 09 ноем.

  AMAN OT TAJA LAINANA GUWENDIJA......

Напиши коментар

Коментари