вторник, 17 януари 2012, 13:14 ч.

По волята на премиера

Правителството забрани на "Шеврон" да добива шистов газ

BNews.bg

Правителството забрани на "Шеврон" да добива шистов газ

Правителството забрани на американската компания "Шеврон" да прави проучвания за добив на шистов газ, обяви икономическият министър Трайчо Трайков след заседанието на кабинета. Ако американците искат да останат, то ще трябва да проучват само за конвенционален газ. Решението на кабинета е под давлението на министър-председателя, който извежда аргумента: "щом е в интерес на хората и те не го искат, оттегляме го".

Кабинетът забранява на американската компания "Шеврон" да прави проучвания и да добива шистов газ по искане на премиера Бойко Борисов, става ясно от стенограмата на правителственото заседание.

На фирмата ще бъде позволено да добива само конвенционален газ и нефт, ако желае. Това съобщи след заседанието на правителството министър Трайчо Трайков.

За целта правителството оттегли Решение №427 от юни 2011 г. за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в площта „Блок 1 Нови пазар”, разположена на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна.

Замразяването на темата с шистовия газ ще трае, докато не бъдат дадени от специалистите убедителни доказателства, че добивът на газ чрез хидрофракинг е безопасен

за хората и околната среда, коментира икономическият министър.

"Щом е в интерес на хората и те не го искат или не искат тази технология, оттегляме решението", е казал премиерът пред министрите по време.

Става ясно още, че той е вносител на точката в дневния ред на правителственото заседание и че отчита грешката, че предварително не е бил проведен необходимият широк обществен дебат по темата.

Премиерът припомня защо е било прието решението на кабинета от лятото - за да се вади газ и да се снижи цената на топлоенергията за хората и индустрията, но при положение, че самите граждани не вярват в безопасността на технологията, управляващите отстъпват:

„И след като още лятото в Добрич им обещах на площада, че няма да допусна нещо, което има и минимален процент съмнения върху вредата, което би нанесла на природата, околната среда, водите…

След като народът не е убеден, хората не са убедени, че това сега е правилно, моята логика е – спираме го

и оттук нататък при спряно решение, при оттеглено решение започваме отначало дебата. ", категоричен е Борисов.

Но смисъла на оттеглянето е това – искали сме в името на хората да го направим, хората не го искат, страх ги е поради една, втора, трета, четвърта причина. Спираме. Ако един ден пожелаят – лесно се вкарва ново решение. По този начин ние показваме и политическа воля, показваме прагматичност и в същото време казваме на всеки инвеститор, който иска да дойде в тази държава – първо убедете хората, че това е рентабилно, че това е безопасно, че това носи ползи за тях – добре дошли сте”, отсича Бойко Борисов.

Премиерът нарежда на министър Трайков да инициира обществени дебати и с участието на инвеститорите, за да може евентуално някога да се даде разрешение за проучване и добив на шистов газ, "ако един ден дойде технология, която да е гарантирана, че няма проблеми за околната среда", по думите на Борисов.

Трайков пък обяви, че от "Шеврон" още не знаят за новия момент,

но ще бъдат уведомени по време на преговорите по договора. Ако бъде подписан той, в него изрично ще бъде упоменато, че имат право да търсят нефт и газ само по конвенционалния метод.

Министърът пак обясни, че в офертата, с която са спечелили конкурса американците, никъде не пише за добив на шистов газ, тъй като методът не е назоваван.

"Нито в условията на конкурса, нито в офертата се говори за технология", каза икономическият министър,

който вчера яростно се противопоставяше на депутатите, предложили два проекторешения за мораториум и един проектозакон за забрана на проучванията и добива на шистов газ.

Попитан как точно ще бъде контролирана компанията дали добива конвенционален, а не шистов газ в Нови пазар, Трайков посочи, че всяка фирма дава обща и годишна работна програма, в която това се отразява.

Твърде вероятно е обаче американците да си заминат заради невъзможността да търсят шистов газ, каквито бяха желанията им, и да не проявят интерес към проучване за конвенционален газ.

Може и да приемат условието на кабинета, докато проблемът не се проточи във времето и не дойде по-благоприятен за тях момент.

Решението на кабинета кореспондира и с гласуваното проекторешение на парламента вчера в икономическата комисия, според което се налага мораториум над шистовия газ,

докато МС не изготви конкретни законови текстове.

Ако министрите днес не бяха решили да променят условията по договора с "Шеврон", то утре, когато парламентът гласува на първо четене мораториума, дефакто решението на МС от миналото лято можеше да се окаже спорно от законова гледна точка.

Тотална промяна в поведението на икономическия министър пък регистрираха медиите.

В последните месеци и дни на фона на многохилядните протести на хората в цяла България Трайков упорито отказваше да приеме за опасна технологията за добив на шистов газ чрез хидравличен удар, както и опасенията на жителите на Добруджа и Лудогорието, че земята, храната и водата им ще бъдат отровени с химикали.

На това министърът противопоставяше нуждата от енергийна диверсификация и независимост. От убежденията си той не отстъпи и по време на извънредното и скандално заседание на икономическата парламентарна комисия, в което иронизираше вносителите на мораториумите върху шистовия газ и природозащитниците за техните страхове.

Преди да обяви решението на МС и преди още да бъде разпространена стенограмата от изказването на Борисов Трайков се качи в посока премиерския кабинет и отново се върна при медиите, което подсказа чие е било настояването за обрат в правителствената позиция

за шистовия газ от лятото насам. Макар и с голямо закъснение, обяснението на Трайков прозвуча така:

"Може би не сме очаквали дебатът да стигне такива крайни нотки", а само ден по-рано пред депутатите министърът упорстваше, че 64% от българите подкрепяли добива на шистов газ.

Припомняме, че именно премиерът Бойко Борисов наскоро обеща да сложи мораториум върху проучванията и добива на шистов газ, а след него и парламентарният шеф гарантира, че мнозинството ще го направи с гласуването си в пленарната зала.

Засега резултатът е 1:0 за гражданите на България, които показаха, че не са безгласна буква и ще бранят правата си. Пак от тях зависи да не допуснат дузпата в тяхната врата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • 1 - 15:24, 18 ян.

  Аргументацията на противниците на шистовия газ се крепи на един филм, изграден върху предположения и интерпретации и отдавна опроверган с факти. Те освен това се позовават на приетата някъде забрана за добив. Несравнимо повече страни обаче, включително и близо до България, добиват или усилено се готвят да добиват шистов газ, което вече радикално променя световния пазар.

 • ROSEMARY - 22:43, 17 ян.

  Това не е волята на народа, това са група престъпни депутати и други политици, които заедно с престъпните журналисти манипулират определена група хора , и всичко това се прави против интересите на държавата и народа. Та това са хора, които си нямат и понятия от проучваане и добив на шистов газ, а и не само това.Екологичната експертиза е тази, коята ще даде оценка на обекта и ще представи различните гледни точки които ще трябва дабъдат обсъдени на най-високо ниво и приета най-изгодната за народа и държавата гледна точка, а тя може да се окаже точно, че проучването и добива на шистов газ у нас е полезно и необходимо.

 • 5 - 17:26, 17 ян.

  ''По волята на премиера '' ХА ХА КАКК ПЪК НЕ. ПО-ВОЛЯТА НА ХИЛЯДИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ А НЕ ПО ВОЛЯТА НА МАЛОУМНАТА ТИКВА.

 • браво от добруджанеца! - 16:57, 17 ян.

  Ако това стане доволни сме. Само да не е някоя врътка ей?

 • Алекс2 - 15:29, 17 ян.

  Ха сега слушайте какво ще каже Станипишко и агента бивш президент Гоцко...много ми е интересно

Напиши коментар

Коментари